Polskie Radio
Section05
słodkości

Czw. 7.00-10.00. Dziś bardzo tłusty "Poranek"

Tłusty czwartek, w wersji na słodko, istnieje dopiero od XVI wieku. Dawniej, Rzymianie obchodzili raz w roku tzw. tłusty dzień, w którym jadło się szczególnie mięsa, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. W ten sposób świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ale to nie koniec "tłustej kariery" pączka, bo po słoninie, mięsie czy boczku, kucharze przez wiele lat, "pakowali" mu do środka: orzeszki, migdały i inne łakocie, a na specjalne zamówienie, nawet pierścionki zaręczynowe!
Zobacz więcej na temat:  dziecko faworki POLSKIE RADIO DZIECIOM Poranek Polskiego Radia Dzieciom RadioDzieciom słodkości

Pańska skórka i szczypki. Cmentarne przysmaki

- Przysmakiem krakowskim jest trupi miodek. Można go zakupić przy cmentarzach w Krakowie i sąsiednich miejscowościach, a jest to mocno skarmelizowany cukier z aromatami i drobno mielonymi orzechami arachidowymi - opowiadał Szymon Gatlik, z którym rozmawialiśmy o smakołykach, jakie możemy znaleźć w dniu Wszystkich Świętych przy polskich cmentarzach.
Zobacz więcej na temat:  jedzenie Wszystkich Świętych słodkości słodycze Dwójka Łukasz Modelski

Pierniki (2)

Pierniki wypiekano już w starożytności. I choć przybyły do Torunia z miast niemieckich, Polska bardzo szybko zainteresowała się produkcją korzennego specjału i wciąż słynie z ich wyjątkowego smaku. Pierniki m.in. lubelskie, śląskie, toruńskie, a nawet szczecińskie zostały umieszczone przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na liście produktów tradycyjnych.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowie Boże Narodzenie słodkości ciasteczka pierniki pierniczki kuchnia polska tradycja

Pieczemy pierniczki z Moniką Mrozowską [WIDEO]

Monika Mrozowska, aktorka i propagatorka zdrowego odżywiania, udowadnia, że można przygotować desery smaczne, ale przy tym zdrowe. Dzięki dobraniu odpowiednich składników i proporcji potrafi wyczarować słodkości, które można jeść bez poczucia winy i wyrzutów sumienia, a nawet warto skusić się na dokładkę.
Zobacz więcej na temat:  STYL ŻYCIA monika mrozowska kulinaria pierniczki pierniki kuchnia kuchnia polska święta Boże Narodzenie słodkości