X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Powieści na antenie

"Zgiełk czasu"

07.11.2017 12:23
Fikcyjna (auto)biografia Dymitra Szostakowicza, poruszająca wyobraźnię opowieść o życiu i twórczości tego wybitnego kompozytora w realiach stalinowskiej Rosji.
Krzysztof Gosztyła czyta Zgiełk czasu
Krzysztof Gosztyła czyta "Zgiełk czasu"Foto: Wojciech Kusiński/PR
Posłuchaj
14'29 Julian Barnes "Zgiełk czasu", czyta Krzysztof Gosztyła - fragm. 1. (To się czyta/Dwójka)
14'09 Julian Barnes "Zgiełk czasu", czyta Krzysztof Gosztyła - fragm. 2. (To się czyta/Dwójka)
14'34 Julian Barnes "Zgiełk czasu", czyta Krzysztof Gosztyła - fragm. 3. (To się czyta/Dwójka)
14'47 Julian Barnes "Zgiełk czasu", czyta Krzysztof Gosztyła - fragm. 4. (To się czyta/Dwójka)
13'49 Julian Barnes "Zgiełk czasu", czyta Krzysztof Gosztyła - fragm. 5. (To się czyta/Dwójka)
więcej
Audio

szostakowicz wiki 1200.jpg
Barnes zbyt angielski, by pisać o Szostakowiczu?

Napisana w trzeciej osobie, acz stanowiąca w istocie monolog wewnętrzny, powieść ta tworzy intymny portret jednostki utkany z pojedynczych scen, wspomnień i przemyśleń; portret, który zarazem, wychodząc daleko poza swoje ramy, przedstawia wyrazisty wstrząsający obraz okrutnych czasów, w jakich przyszło żyć jej bohaterowi. 

"Zgiełk czasu" to pierwsza powieść Juliana Barnesa od czasu wyróżnionego Nagrodą Bookera "Poczucia kresu".

Fragmenty książki czytał dla Państwa Krzysztof Gosztyła.

***

materiały prasowe/bch

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Julian Barnes i angielsko-francuska kuchnia

08.01.2016 16:10
W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o twórczości - i obecnych w niech wątkach kulinarnych - Juliana Barnesa, pisarza i eseisty.
Tematy kulinarne pojawiły się m.in. w książce Juliana Barnesa (na zdj.) pt. Coś do oclenia. Anglik we Francji
Tematy kulinarne pojawiły się m.in. w książce Juliana Barnesa (na zdj.) pt. "Coś do oclenia. Anglik we Francji"Foto: PAP/EPA/ALBERTO ESTEVEZ
Posłuchaj
21'50 Julian Barnes i angielsko-francuska kuchnia
więcej

O gotowaniu w powieściach i opowiadaniach Juliana Barnesa, o jego eseju kulinarnym na temat kuchni francuskiej w Anglii oraz o nietłumaczonej w Polsce książce Barnesa w całości poświęconej gotowaniu opowiadał Bogusław Deptuła.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Bogusław Deptuła

Data emisji: 9.01.2016

Godzina emisji: 12.00

jp/mc

Czytaj także

"Pedant w kuchni". Julian Barnes od kuchni

28.04.2017 17:05
O kłopotach z gastronomiczną precyzją w książce wybitnego angielskiego prozaika opowiadał krytyk sztuki Bogusław Deptuła.
Julian Barnes
Julian Barnes Foto: PAP/MARTA PEREZ
Posłuchaj
23'01 Bogusław Deptuła o książce "Pedant w kuchni" Juliana Barnesa (Droga przez mąkę/Dwójka)
więcej

pedant okł.jpg

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Bogusław Deptuła

Data emisji: 29.04.2017

Godzina emisji: 10.00

bch