Melony, arbuzy, czosnek. Zaraza we Francji i jedzenie - Książka "Huzar na dachu" stoi opisami. A skoro opisy, Francja i Prowansja, musi też być i jedzenie – opowiadał w Dwójce Bogusław Deptuła o kulinarnej stronie powieści Jeana Giono. Zobacz więcej na temat: Bogusław Deptuła Łukasz Modelski Francja kulinaria literatura Dwójka
Między Drohiczynem a Drohobyczem Przypadek sprawił, że w jednym wydaniu MBK spotkają się dwie historie. Akcja jednej toczy się na Podlasiu, druga osadzona jest w Galicji Wschodniej. Zobacz więcej na temat: Trójka KULTURA Barbara Marcinik Wojciech Dorosz TEATR Scena Teatralna Trójki KSIĄŻKA Bruno Schulz Sopot Bogusław Deptuła
A to Polska właśnie… Ostatnie w tym roku listopadowe wydanie MBK transmitujemy z Państwowej Galerii Sztuki w Sopocie, gdzie możemy oglądać dwie nowe wystawy. Zobacz więcej na temat: Trójka KULTURA Barbara Marcinik Wojciech Dorosz Jacek Raginis-Królikiewicz Roman Brandstaetter Bogusław Deptuła Sopot
Julian Barnes i angielsko-francuska kuchnia W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o twórczości - i obecnych w niech wątkach kulinarnych - Juliana Barnesa, pisarza i eseisty. Zobacz więcej na temat: Anglia Bogusław Deptuła Francja Julian Barnes kuchnia literatura Łukasz Modelski