X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Nauka

Sztuczne mięso wygra z głodem

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2011 12:00
Amerykańscy naukowcy zamierzają wyhodować w laboratorium sztuczne mięso. Chcą w ten sposób rozwiązać problem światowego głodu.
Audio

Jeśli project się uda, zwierzęta hodowlane nie będą jedynym źródłem mięsa. Będzie je można produkować w fabryce.

Władymir Mironow z Akademii Medycznej Uniwersytetu Południowej Karoliny ma już nawet nazwę na swoją fabrykę. Byłaby to: „mięsarnia”. Na razie naukowcy pobrali komórki macierzyste indyków i wyhodowali z nich mięśnie szkieletowe. Teraz chcą dodać jeszcze tkankę tłuszczową i naczynia krwionośne. Dzięki temu będzie można, ich zdaniem, wyprodukować soczyste steki. Miałyby być one tak samo smaczne i znacznie tańsze niż tradycyjne kotlety.

Są jednak problemy z funduszami. Kosmiczna agencja NASA dała na ten program niewiele pieniędzy, a amerykański rząd nie dał nic. Nie wiadomo też, czy nowy produkt znalazłby konsumentów, bo ludzi wzdraga się słysząc, że na drugie danie będzie sztuczny schabowy.

(iar)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

O mało co, a brakłoby w kraju mięsa

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2011 13:32
Rząd twierdzi, że zakończył się jego spór z weterynarzami. Oznaczałoby oddalenie groźby wstrzymania badań mięsa i jego braku na polskim rynku.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Bez mięsa można żyć

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2011 06:50
Ponoć bez mięsa da się żyć długo i zdrowo. Czy aby na pewno?
rozwiń zwiń