X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
RCKL

Wielka Sobota

Ostatnia aktualizacja: 20.04.2019 10:00
Dzień ten to przedświecie Wielkanocy, Wigilia Paschalna - ma ona bardzo bogatą obrzędowość. W Polsce jest to dzień błogosławieństw. W Wielką Sobotę święci się wodę, ogień, ciernie - ważne symbole męki i chwalebnego zmartwychwstania Chrystusa. Święci się również pokarmy.
Audio
  • Dr Barbara Ogrodowska opowiada o Wielkiej Sobocie (Poranek Dwójki)
Koszyk wielkanocny ze święconką
Koszyk wielkanocny ze święconkąFoto: PAP/Darek Delmanowicz

Zwyczaj święcenia pokarmów znany był już w VII wieku. Chrześcijanie byli tak kształtowani, by każdą czynność i każdy pokarm błogosławić. Obyczaj święcenia pokarmów początkowo odbywał się w kościołach. Przekazy ze źródeł ormiańskich i greckich mówią, że najpierw święcono mięso baranie, zabijane przed kościołem baranki pieczono w ogniu i święcono.

Do „święconki” wprowadzano z czasem coraz to nowsze pokarmy, głownie takie, których nie można było jeść w Wielkim Poście. Wszystko zależało od kuchni regionalnej. Wierzono, że po przyniesieniu święconki do domu, z domu i z pola chłopa uciekną robaki.

Elementem liturgii sobotnich było zapalenie świateł w kościołach. Sobota Wielkanocna zapowiadała szereg przyjemności po okresie postu.

Zapraszamy do odsłuchania całości nagrania.

***

Przygotowała: Hanna Szczęśniak

Gość: dr Barbara Ogrodowska

Data emisji: 20.04.2019 

Godzina emisji: 8.50

gs

Zobacz więcej na temat: antropologia