RCKL

Wielka Sobota

Ostatnia aktualizacja: 20.04.2019 10:00
Dzień ten to przedświecie Wielkanocy, Wigilia Paschalna - ma ona bardzo bogatą obrzędowość. W Polsce jest to dzień błogosławieństw. W Wielką Sobotę święci się wodę, ogień, ciernie - ważne symbole męki i chwalebnego zmartwychwstania Chrystusa. Święci się również pokarmy.
Audio
  • Dr Barbara Ogrodowska opowiada o Wielkiej Sobocie (Poranek Dwójki)
Koszyk wielkanocny ze święconką
Koszyk wielkanocny ze święconkąFoto: PAP/Darek Delmanowicz

Zwyczaj święcenia pokarmów znany był już w VII wieku. Chrześcijanie byli tak kształtowani, by każdą czynność i każdy pokarm błogosławić. Obyczaj święcenia pokarmów początkowo odbywał się w kościołach. Przekazy ze źródeł ormiańskich i greckich mówią, że najpierw święcono mięso baranie, zabijane przed kościołem baranki pieczono w ogniu i święcono.

Do „święconki” wprowadzano z czasem coraz to nowsze pokarmy, głownie takie, których nie można było jeść w Wielkim Poście. Wszystko zależało od kuchni regionalnej. Wierzono, że po przyniesieniu święconki do domu, z domu i z pola chłopa uciekną robaki.

Elementem liturgii sobotnich było zapalenie świateł w kościołach. Sobota Wielkanocna zapowiadała szereg przyjemności po okresie postu.

Zapraszamy do odsłuchania całości nagrania.

***

Przygotowała: Hanna Szczęśniak

Gość: dr Barbara Ogrodowska

Data emisji: 20.04.2019 

Godzina emisji: 8.50

gs

Zobacz więcej na temat: antropologia