Historia

Karp wigilijny - przepis z 1540 roku

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2019 05:00
Przepis pochodzi z najstarszej polskiej książki kucharskiej z  XVI w., tzw. "Kuchmistrzostwa", uważanego dotąd za zaginione. Książka ukaże się w 2020 roku  jako część kolejnego tomu naszej serii "Monumenta Poloniae Culinaria" wydawanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock/kaprik

Przepis na karpia z ok. 1540 r. przypomina naszego karpia po żydowsku:

Karpie siekane inszym obyczajem

Oskrob karpie a wynątrz je, okrajże z nich mięso cienko, aby nic na kościach nie zostało, usiekawszy, dać k niemu migdałów, rodzenków a pietruszki zielonej. Nadziałajże rożenków okrągłych z gontów, coby było dosyć, oblepże około nich nie bardzo miąższo, aby się mogło przepiec dobrze, a gdy to tak uczynisz, piecz zatem na ruście, na słomie, aby się reszta nie tykała. A gdy dobrze upieczesz, udziałaj na to juchę lubo z grzanek, lubo z czego się podoba, a niech będzie czarno, a okorzeń je pieprzem, goździki, muszkatowym kwiatem, a przysłodź czym się widzi, a wybierz rożenki z kiełbas, skrajże kiełbasy czyście, a do juchy włóż, aby wrzało, potym daj na misę.

Przepis umieszczamy dzięki uprzejmości prof. Jarosława Dumanowskiego, popularyzatora wiedzy o kuchni staropolskiej, historyka czasów nowożytnych, specjalizującego się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz w kulturowej historii kuchni i jedzenia. Jarosław Dumanowski jest członkiem rady naukowej Europejskiego Instytutu Historii i Kultury Jedzenia (IEHCA). 

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak