X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Szalone małże płyną do Polski. Smaki prosto z Chile

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2016 12:00
- Oczywiście wino, owoce morza, owoce suszone. Ale są też produkty mniej oczywiste - wyliczała Katarzyna Kaźmierska z Ambasady Republiki Chile w Warszawie, opowiadając o kuchni chilijskiej.
Audio
  • Z Katarzyną Kaźmierską o kuchni chilijskiej rozmawia Łukasz Modelski (Droga przez mąkę/Dwójka)
Na zdj. morskie graffiti w Santiago de Chile
Na zdj. morskie graffiti w Santiago de ChileFoto: Kuruman/Flickr/lic. CC BY 2.0

- Prawie 4300 kilometrów wybrzeża, zatem jest w czym wybierać - zwracała uwagę Katarzyna Kaźmierska na najbardziej charakterystyczną cechę kuchni z Chile: przeważają w niej ryby i owoce morza. Jak mówiła, wśród tych morskich specjałów są także rzeczy mniej oczywiste. Choćby małże locos, czyli szalone.

Na czym polegają kontrowersje wokół marynowania ryby przy ceviche? Dlaczego pisco wywołuje spór graniczny między Chile a Peru? Jak smakuje merkén? W rozmowie również o tym, jak chilijska kuchnia wpływa na kulturę tego kraju oraz – o restauracjach stołecznego Santiago.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Katarzyna Kaźmierska (Ambasada Republiki Chile w Warszawie)

Data emisji: 23.07.2016

Godzina emisji: 10.00

jp/ob

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jan Potocki i hiszpański bigos w wersji islamskiej

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2016 17:00
"Rękopis znaleziony w Saragossie" to powieść o jednym daniu hiszpańskim - a właściwie o daniu i deserze - oraz przykład francuskiego wyobrażenia o kuchni południowego sąsiada.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Minta odczarowuje śniadaniową monotonię

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2016 15:00
- Choć wszyscy wiemy, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, to bardzo często je lekceważymy, jedząc w pośpiechu lub dzień w dzień to samo - mówiła w Dwójce kulinarna blogerka Małgorzata Minta.
rozwiń zwiń