Czekolada, ostrygi i kariera Samuela Pepysa

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2017 17:00
- Życie Pypsa to historia od pucybuta do milionera. Jego szybki awans można zauważyć na przykładzie diety, która zmieniła diametralnie, gdy został głównym sekretarzem admiralicji marynarki brytyjskiej – powiedział Paweł Kaptur.
Audio
  • Paweł Kaptur o "Dziennikach" Samuela Pepysa (Droga przez mąkę/Dwójka)
Portret Samuela Pepysa na płótnie John Haylsa
Portret Samuela Pepysa na płótnie John HaylsaFoto: Wikimedia/domena publiczna

Gość Dwójki opowiadał o "Dziennikach" Samuela Pepysa, XVII-wiecznego angielskiego urzędnika, który przez dziewięć lat skrzętnie zapisywał nie tylko swoje perypetie z życia prywatnego i zawodowego, ale także to, co jadał.

- Podobnie jak inni mężczyźni z jego klasy społecznej Pepys w drodze do pracy szedł najpierw do jednej z londyńskich tawern. Zatrzymywał się tam na śniadanie, które składało się przede wszystkim z porannego trunku. Najczęściej było to piwo, wino lub czekolada, do których Pepys zjadał małe dania, takie jak ostrygi, cielęce ozory lub plastry salcesonu – dodał Paweł Kaptur.

Jak podrzędnemu urzędnikowi udało się osiągnąć spektakularny awans i co najbardziej lubił jadać? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Data emisji: 11.11.2017

Godzina emsji: 12.00

mz/gs

Zobacz więcej na temat: jedzenie Łukasz Modelski
Czytaj także

Słodko-kwaśny, czyli "Leksykon smaków"

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2017 15:00
Gościem  audycji "Droga przez mąkę" była psychodietetyczka i blogerka Laura Osęka, z którą porozmawiamy o książce kulinarnej Niki Segnit.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Street food 80 lat temu. Jak jadano w II Rzeczpospolitej

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2017 17:00
W audycji "Droga przez mąkę" spotkaliśmy się z Aleksandrą Zaprutko-Janicką, autorką książki "Dwudziestolecie od kuchni. Kulinarna historia przedwojennej Polski".
rozwiń zwiń