Lody to prosta sprawa – zdradza Peter Bertoti, właściciel kultowej podwarszawskiej lodziarni Zaczynał od wielkiej, międzynarodowej firmy, gdzie osiągnął wysokie stanowisko menadżerskie. A jednak pewnego dnia postanowił rzucić tę pracę i "wyjechać w Bieszczady". A właściwie do podwarszawskiego Pruszkowa, gdzie założył kultową dziś lodziarnię. Dzisiaj chodzi się na lody "do Włocha", chociaż to jego dziadek był Włochem, a on ma obywatelstwo… węgierskie. W porannym "Zapraszamy do Trójki" Peter Bertoti opowiadał o sobie i swoich lodach. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA lody jedzenie nagroda Pruszków Robert Grzędowski Trójka kuchnia kulinaria desery
Słodki, słony, kwaśny, gorzki... Jakie smaki rozróżniamy? Odpowiedź na pytanie "ile mamy smaków?" wcale nie jest taka prosta i oczywista, jak się nam wydaje. Jak powiedział w audycji "Eureka" Michał Rolecki, dziennikarz naukowy oko.press, na pewno większość z nas kojarzy z podręczników rysunek z zaznaczonymi na języku lokalizacjami receptorów odpowiedzialnych za smak słodki, słony, kwaśny i gorzki. Okazuje się jednak, że jest ich więcej. Zobacz więcej na temat: Anna Stempniak NAUKA zdrowie jedzenie kuchnia słodkości
Nietypowe łączenia smaków - lody o smaku cebularza, czekoladki z mięsem renifera Lody waniliowe, czekoladowe czy truskawkowe - to już klasyka. Pietruszkowe czy mango też już nie są nowością. Natomiast lody o smaku...cebularza, to z pewnością zaskoczenie. Podobnie jak czekoladki z mięsem łosia czy renifera. Zobacz więcej na temat: Trójka Robert Grzędowski Aleksandra Dobieszewska kulinaria kuchnia
Kawa - przysmak smakoszy. Jaką wybrać i jak zaparzyć? Dziś niemal cały świat pije kawę. Polska jest jednym z najszybciej rozwijających się rynków kawowych na świecie. Skąd się kawa u nas wzięła, jaką odmianę wybrać i jak zaparzyć - w Czwórce podpowiadają bariści. Zobacz więcej na temat: Czwórka kawa KULTURA podróże
Masło - na smak, na zdrowie i na święta Adrianna Marczewska, dziennikarka kulinarna i szefowa kuchni, jednoznacznie twierdzi, że bez masła nie ma dobrej kuchni. Konsekwentnie stosuje je w wielu potrawach, poleca na grillowe spotkania i wigilijny stół. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia gotowanie zdrowie
Zmysły. Zapachy - jak na nas działają? Zbliżają się święta. Kojarzymy je nie tylko z atmosferą, ale także z zapachami. - Dla większości z nas te zapachy są przyjemne, bo kojarzą nam się z pozytywnymi emocjami - mówi Marta Siembab, senselier. Zapachy przywołują także wspomnienia, czasem takie, od których chcielibyśmy uciec. W Czwórce sprawdzamy, jak na nas działają aromaty. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński zapach zmysły
Salceson najgorszą mięsną potrawą na świecie! – Czuję się urażony – reaguje mistrz kuchni Grzegorz Łapanowski Według autorów strony Tasteatlas salceson to najgorsza potrawa z mięsa na świecie. Na drugim miejscu przygotowanego przez ten popularny kulinarny portal rankingu uplasowało się słowackie salami, a na trzecim szynka przygotowywana w amerykańskiej Wirginii. Ta wiadomość poruszyła naszych słuchaczy, ale także znakomitego szefa kuchni Grzegorza Łapanowskiego. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia polska wędliny Grzegorz Łapanowski Piotr Firan Radosław Nałęcz kuchnia regionalna Trójka
O aromatach oraz smakach i ich łączeniu Jaką część wrażeń smakowo-zapachowych stanowią dane węchowe? O aromatach w tym wydaniu "Drogi przez mąkę" opowiedział ekspert w tej dziedzinie - Robert Wieprzkowicz-Rzewuski. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski kuchnia Dwójka
Zapachy - czy zwracasz na nie uwagę? - Codziennie bierzemy około 20 tysięcy wdechów. Dzień w dzień mamy więc 20 tysięcy szans na niezwykłe zmysłowe doświadczenie. Rzadko jednak wąchamy świadomie, a zapachy są przecież wszędzie wokół nas - mówią w Czwórce Katarzyna Białousz i Anna Budyńska, autorki książki "Ach, zapach!". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński zapach zmysły
Jak idealnie łączyć smaki w kuchni? Ekspert podpowiada Niektórzy są zwolennikami tradycyjnych połączeń smakowych, inny - lubią eksperymentować w kuchni. Jak łączyć smaki, co pasuje do czego, i dlaczego takie a nie inne połączenie jest najlepsze? Zobacz więcej na temat: diety zdrowie i dieta napoje słodzone kuchnia cukier Agnieszka Kunikowska gotowanie
Lokalnie i naturalnie: poznajcie lokalną kuchnię Aglomeracji Wałbrzyskiej Już po raz kolejny Lokalna Organizacja Turystyczna Aglomeracji Wałbrzyskiej zorganizowała Festiwal Smaków Aglomeracji Wałbrzyskiej. Przez miesiąc w 15. miejscach można będzie spróbować potraw, których korzenie sięgają głęboko w historię, ale przede wszystkim są związane z regionem. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kuchnia polska regiony Dolny Śląsk Piotr Firan Trójka
Żiżig galnasz - biesiada wprost z czeczeńskiej kuchni Żiżig galnasz to narodowe danie czeczeńskie. Do jego przygotowania potrzebujemy tłustej baraniny lub wołowiny oraz własnej roboty klusek. Zrobimy je w domu? Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia Czeczenia gotowanie jedzenie Mateusz Kulik
Pączek z marmoladą. "W Tłusty Czwartek staje się symbolem polskości" Mogą być z lukrem lub cukrem pudrem, posypane kruszoną czekoladą lub wiórkami kokosowymi. Najważniejsze żeby były na stole w Tłusty Czwartek, co poza granicami Polski wcale nie jest takie oczywiste. O ile Włosi mają tradycje karnawałowych wypieków, to już w Meksyku nie ma takiego zwyczaju. Jednak tam gdzie są Polacy, tam również zawędrował polski pączek z marmoladą lub wspomnienie o nim. - W Tłusty Czwartek pączek staje się symbolem polskości - przyznaje Sabina Poulsen, Polka z Wysp Owczych. Zobacz więcej na temat: tłusty czwartek karnawał pączki faworki słodkości Rzym Bolonia Włochy Wyspy Owcze Meksyk tradycja Małgorzata Frydrych
Szlakiem niezwykłych owoców W czasach pandemii zapach i smak egzotycznych owoców łagodzi tęsknotę za podróżą. W tym programie wybraliśmy się właśnie śladem egzotycznych smaków i wspomnień. Karambola, sharon, mango: jak są wykorzystywane w swoich ojczyznach, a co można z nimi zrobić w polskiej kuchni. Zobacz więcej na temat: Anna Kwiatkowska podróże owoce Trójka STYL ŻYCIA
Przepisy dla ozdrowieńców. Jak odzyskać smak i węch? Utrata smaku i węchu to jeden z częstych objawów zakażenia koronawirusem. Zdarza się, że ozdrowieńcy nie odzyskują tych zmysłów zbyt szybko. Brytyjczycy przygotowali dla nich specjalną książkę kucharską. Zobacz więcej na temat: Czwórka Martyna Ogonek Kamil Jasieński koronawirus kuchnia węch
Trening na odzyskanie zmysłów utraconych w wyniku COVID-19 Według najnowszych badań utrata węchu po przebyciu COVID-19 trwa ok. 5 miesięcy. Niektórzy lekarze zaczynają już prowadzić związane z tym terapie. Na czym polega trening węchowy? Jak radzić sobie z utratą węchu i smaku? Zobacz więcej na temat: węch koronawirus pandemia COVID-19 Światowe Centrum Słuchu Henryk Skarżyński Daniel Wydrych
Z jakich smaków słynie Portugalia? Podążając szlakiem wytyczonym przez odkrywców, podróżników i żeglarzy, Anna Kwiatkowska i jej goście dotarli do Portugalii. Kraj od dziesięcioleci zachwyca odwiedzających. Z jakich smaków słynie Portugalia i jak je odkryć? Zobacz więcej na temat: Anna Kwiatkowska Trójka STYL ŻYCIA kulinaria gotowanie przyprawy Portugalia podróże
Energetyczny, słoneczny smak Indii Pochodząca z Indii żółta mieszanka przypraw podbiła świat. Hindusi mówią o niej tradycyjnie "masala", bo tak właśnie określają przyprawowe mieszanki. Curry zaś to po prostu sos, ale także naczynie do gotowania różnych potraw w sosie. Mogą to być również liście curry, niepozornego krzewu Murraya Koenigi. Zobacz więcej na temat: Anna Kwiatkowska STYL ŻYCIA kuchnia przyprawy Indie Trójka