Buñuel, Carrière i film, czyli ile wina w kinie

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2018 13:46
- Luis Bunuel i Jean-Claude Carriere spotkali się w Cannes. Pierwsze pytanie, jakie reżyser zadał swemu późniejszemu scenarzyście brzmiało: czy pije pan wino. Nie wiedział, że jest on potomkiem winiarskiej rodziny – opowiadał w Dwójce Sławomir Sochaj.
Audio
  • Buñuel, Carrière i Cannes, czyli ile wina w kinie (Droga przez mąkę/Dwójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Monkey Business Images/Shutterstock

kuchnia ziemniaki pixabay 1200.jpg
Joanna Jakubiuk: moje dzieciństwo wypełniały dania z ziemniaka

Gościem audycji "Droga przez mąkę" był dziennikarz magazynu "Ferment", z którym rozmawialiśmy o obecności wina w kinie oraz roli, jaką odgrywało w procesie twórczym tych, którzy dzięki swoim filmom zapewnili sobie nieśmiertelność.

Co pili w Cannes Luis Buñuel i Jean-Claude Carrière? Jakie wina degustowali podczas późniejszych spotkań? Jaką rolę odegrało wino podczas pracy nad scenariuszami filmów Buñuela? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Sławomir Sochaj (dziennikarz magazynu "Ferment")

Data emisji: 29.09.2018

Godzina emisji: 12.30

mko

Czytaj także

Kucharz wojskowy: eksperymentujemy z grochówką

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2018 11:00
- Co roku zmieniają się techniki kulinarne, dochodzą nowe urządzenia, więc próbujemy różnych podejść do tej zupy, a to podajemy ją jako piankę, a to jako mus - mówił w Dwójce Tomasz Welter trener polskiej wojskowej reprezentacji kucharzy.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Przepis na kucharza doskonałego

Ostatnia aktualizacja: 15.09.2018 14:00
Gościem audycji był współautor książki "Kucharz doskonały. Sekrety kuchmistrzowskie Wojciecha Wielądki".
rozwiń zwiń