X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Agnieszka Kręglicka na tropie menu Stanisława Moniuszki

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2019 13:35
- Przegrzebałam się przez życiorys Moniuszki pod kątem tego, co tam wówczas jadano. W ten sposób ułożyłam tę książkę i dobierałam dania, żeby posmakować epoki - mówiła w Dwójce znana restauratorka, współautorka niewydanej jeszcze książki opisującej to, co jadał ojciec polskiej opery.
Audio
  • O kuchni za czasów Stanisława Moniuszki (Droga przez mąkę/Dwójka)
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: pixabay/domena publiczna

W jednej z restauracji Agnieszki Kręglickiej serwowane jest obecnie menu moniuszkowskie. Za jego kształt odpowiedzialny jest Maciej Nowicki, szef kuchni. - Nie ma informacji, jakie dokładnie dania lubił Moniuszko. Wybraliśmy więc parę pozycji książkowych, takich klasycznych, w których znajdują się reprezentatywne dania dla Warszawy lat 50., 60. i 70. XIX wieku i jedna zbiorcza z kuchni arystokratycznej rodziny Potockich. Pracujemy na materii, która ma edukować, ale też smakować, dlatego dania te serwujemy we współczesnej odsłonie - podkreślał Maciej Nowicki.

Rok Moniuszki w Polskim Radiu >>>

Reinterpretacji jakich dań z czasów Moniuszki dokonał gość Dwójki? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę 

Prowadził: Łukasz Modelski

Goście: Agnieszka Kręglicka (restauratorka), Maciej Nowicki (szef kuchni)

Data emisji: 4.05.2019

Godzina emisji: 12.30

pg/at

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Przepis na faworki, czyli ostatki z Ćwierczakiewiczową

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2019 08:54
Bohaterką audycji była Lucyna Ćwierczakiewiczowa – XIX-wieczna mistrzyni polskiej kuchni, autorka słynnych "365 obiadów".
rozwiń zwiń