Agnieszka Kręglicka na tropie menu Stanisława Moniuszki

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2019 13:35
- Przegrzebałam się przez życiorys Moniuszki pod kątem tego, co tam wówczas jadano. W ten sposób ułożyłam tę książkę i dobierałam dania, żeby posmakować epoki - mówiła w Dwójce znana restauratorka, współautorka niewydanej jeszcze książki opisującej to, co jadał ojciec polskiej opery.
Audio
  • O kuchni za czasów Stanisława Moniuszki (Droga przez mąkę/Dwójka)
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: pixabay/domena publiczna

W jednej z restauracji Agnieszki Kręglickiej serwowane jest obecnie menu moniuszkowskie. Za jego kształt odpowiedzialny jest Maciej Nowicki, szef kuchni. - Nie ma informacji, jakie dokładnie dania lubił Moniuszko. Wybraliśmy więc parę pozycji książkowych, takich klasycznych, w których znajdują się reprezentatywne dania dla Warszawy lat 50., 60. i 70. XIX wieku i jedna zbiorcza z kuchni arystokratycznej rodziny Potockich. Pracujemy na materii, która ma edukować, ale też smakować, dlatego dania te serwujemy we współczesnej odsłonie - podkreślał Maciej Nowicki.

Rok Moniuszki w Polskim Radiu >>>

Reinterpretacji jakich dań z czasów Moniuszki dokonał gość Dwójki? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę 

Prowadził: Łukasz Modelski

Goście: Agnieszka Kręglicka (restauratorka), Maciej Nowicki (szef kuchni)

Data emisji: 4.05.2019

Godzina emisji: 12.30

pg/at

Czytaj także

Przepis na faworki, czyli ostatki z Ćwierczakiewiczową

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2019 08:54
Bohaterką audycji była Lucyna Ćwierczakiewiczowa – XIX-wieczna mistrzyni polskiej kuchni, autorka słynnych "365 obiadów".
rozwiń zwiń