"Embarras de richesse". Złoty wiek sztućców

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2019 14:00
- Dziś w sklepach znajdziemy podstawowy garnitur sztućców na 6, 12 albo czasem na 4 osoby, w którym brak raczej łopatek do szparagów. Jeżeli już trafią się jakieś dodatkowe sztućce, to będą to te do deserów, w postaci widelczyków. Ewentualnie jakieś pojedyncze sztućce półmiskowe - mówiła w Dwójce Marcelina Palińska, historyczka sztuki i kulturoznawczyni.
Audio
  • Marcelina Palińska o książce "Embarras de richesse, czyli o dziewiętnastowiecznych sztućcach stołowych" (Droga przez mąkę/Dwójka)
Okładka książki
Okładka książkiFoto: materiały prom./ Stas Walenga (Shutterstock)

Łukasz Modelski fot. Grzegorz Śledż 1200.jpg
"Droga przez mąkę" w książkowym wydaniu

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie wydało w zeszłym roku książkę Marceliny Palińskiej pt. "Embarras de richesse, czyli o dziewiętnastowiecznych sztućcach stołowych". To przewodnik po stołach ówczesnego mieszczaństwa i burżuazji, opowieść o zapomnianych już potrawach i trunkach. Autorka nie tylko przybliża nam kulturę, której już nie ma, ale także stara się odpowiedzieć na ważne pytanie: dlaczego akurat w XIX wieku tak ogromna ilość zróżnicowanych sztućców stała się nagle absolutnie niezbędna? 

Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę 

Prowadził:  Łukasz Modelski

Gość: Marcelina Palińska (historyczka sztuki, kulturoznawczyni, autorka książki "Embarras de richesse, czyli o dziewiętnastowiecznych sztućcach stołowych")

Data emisji: 28.09.2019

Godzina emisji: 10.00 

materiały prom. wyd. Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie/pg/mko

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Marta Sapała: marnotrawstwo żywności ma związek ze stylem życia

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2019 13:59
- Na nasz styl życia składa się wiele komponentów. Dlatego nawet w różnych badaniach prowadzonych w wielu miejscach na świecie, które dotyczyły tego, co wpływa na poziom marnotrawstwa żywności nie ma jasno postawionej odpowiedzi, że ten jeden konkretny czynnik sprawia, że wyrzucamy więcej - mówiła w Dwójce autorka książki "Na marne".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Najwięksi dyktatorzy XX wieku z perspektywy talerza

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2019 15:08
Gościem audycji był Witold Szabłowski, autor książki "Jak nakarmić dyktatora?".
rozwiń zwiń