Najwięksi dyktatorzy XX wieku z perspektywy talerza

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2019 15:08
Gościem audycji był Witold Szabłowski, autor książki "Jak nakarmić dyktatora?".
Audio
  • Witold Szabłowski o książce "Jak nakarmić dyktatora?" (Droga przez mąkę/Dwójka)
Okładka książki Jak nakarmić dyktatora?
Okładka książki "Jak nakarmić dyktatora?"Foto: materiały prom. (wyd. W.A.B)/abamjiwa al-hadi (Shuttestock)

Przez cztery lata Witold Szabłowski przejechał cztery kontynenty: od zapomnianej przez wszystkich wioski na kenijskiej sawannie, przez ruiny starożytnego Babilonu w Iraku, po dżunglę w Kambodży, gdzie skryli się ostatni z Czerwonych Khmerów. Odbył wielogodzinne rozmowy z kucharzami, którzy przez lata gotowali dla jednych z największych dyktatorów XX wieku. Niektórzy z bohaterów książki wciąż nie otrząsnęli się z traumy, jaką była praca dla kogoś, kto w każdej chwili mógł ich zabić. Inni wiernie służyli reżimom i do dziś nie chcą zdradzać wielu ich tajemnic (opis wydawcy).

***

Tytuł audycji: Drogę przez mąkę 

Prowadził:  Łukasz Modelski

Gość: Witold Szabłowski

Data emisji: 21.09.2019

Godzina emisji: 10.00 

pg/mko

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kanon kuchni polskiej

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2019 12:46
- Postawiliśmy sobie pytanie, co to jest kuchnia polska, ale w zglobalizowanym świecie kulinarnym i produkcji żywności. I gdybym wyszedł np. ze studia w Toruniu na stare miasto i policzył przybytki kulinarne znajdujące się tam, to stwierdziłbym, że kuchnia polska składa się głównie z kebabów - opowiadał gość audycji "Droga przez mąkę" prof. Jarosław Dumanowski, współtwórca książki kulinarnej, której znajdzie się zbiór stu narodowych potraw.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Marta Sapała: marnotrawstwo żywności ma związek ze stylem życia

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2019 13:59
- Na nasz styl życia składa się wiele komponentów. Dlatego nawet w różnych badaniach prowadzonych w wielu miejscach na świecie, które dotyczyły tego, co wpływa na poziom marnotrawstwa żywności nie ma jasno postawionej odpowiedzi, że ten jeden konkretny czynnik sprawia, że wyrzucamy więcej - mówiła w Dwójce autorka książki "Na marne".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Siedem lat minęło, czyli kalejdoskop kulinarny Dwójki

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2019 10:30
To było specjalne wydanie "Drogi przez mąkę", gdyż dokładnie siedem lat temu, 14 września 2012 roku, audycja ruszyła w eter.
rozwiń zwiń