Ziemniaki w roli głównej

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2020 11:30
Dla jednych pyra, dla innych kartofel, a dla wszystkich - ziemniak. To jeden z najważniejszych składników polskiej kuchni.
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Shutterstock/Val_R

Posłuchaj
23:11 _PR2_AAC 2020_10_18-11-00-09.mp3 Zuzanna Groniowska o fenomenie ziemniaka (Droga przez mąkę/Dwójka)

W Boninie pod Koszalinem od 1966 roku działa Instytut Ziemniaka, należący obecnie do Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Państwowego Instytutu Badawczego. Znajduje się tam jedyny w Polsce i jeden z największych w Europie Bank Genów Ziemniaka in vitro. W banku utrzymywanych jest około 1600 zdrowych genotypów ziemniaka pochodzących z całego świata.

Rozmawialiśmy o tym z Zuzanną Groniowską - działaczką polskiego ruchu slow food.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Data emisji: 18.10.2020

Godzina emisji: 11.00​

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Frytki belgijskie na liście dziedzictwa kulturalnego UNESCO?

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2017 15:30
Popularna na całym świecie przekąska z wieloletnią tradycją może trafić na listę niematerialnego dziedzictwa kulturalnego UNESCO. Frytki belgijskie – bo o nich mowa – to specjał, z którego Belgowie są bardzo dumni.
rozwiń zwiń