Czechy lat 70. i Havel przy garach

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2020 08:32
O książce "Havel od kuchni" Michaela Žantovskiego rozmawialiśmy z kucharzem i restauratorem - Zbigniewem Kmieciem.
Okładka książki
Okładka książkiFoto: mat. promocyjne

Posłuchaj
23:57 [ PR2]PR2 (mp3) 13 grudzień 2020 11_00_24.mp3 Rozmowa o przepisach najsłynniejszego czeskiego prezydenta (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

"Havel od kuchni" to napisana z czułością i przymrużeniem oka kulinarno-sentymentalna wycieczka w czasy, kiedy gotowanie wymagało o wiele więcej sprytu niż obecnie. Oryginalne przepisy najsłynniejszego czeskiego prezydenta, który był też cenionym i zapalonym kucharzem, okrasił anegdotami i wspomnieniami jego wieloletni przyjaciel i bliski współpracownik Michael Žantovský.

mat. prasowe

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Data emisji: 13.12.2020

Godzina emisji: 11.00​


Czytaj także

Wołowina. Wdzięczny składnik w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 29.02.2020 14:00
- W ciągu ostatnich piętnastu lat obserwujemy ogromną zmianę w kierunku zrównoważonego podejścia do zwierząt. Z badań wynika jasno, że złe traktowanie zwierzęcia, jego cierpienie, narażanie go na stres, skutkuje pogorszeniem jakości wołowiny - mówił w "Drodze przez mąkę" John Cadieux, szef kuchni i znawca wołowiny.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ziemniaki w roli głównej

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2020 11:30
Dla jednych pyra, dla innych kartofel, a dla wszystkich - ziemniak. To jeden z najważniejszych składników polskiej kuchni.
rozwiń zwiń