Wątki kulinarne w twórczości Wespazjana Kochowskiego

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2023 11:30
Gościem tego wydania audycji "Droga przez mąkę" była Wanda Klenczon - pisarka, blogerka, tłumaczka i badaczka antropologii kulinarnej.
Wespazjan Hieronim Kochowski herbu Nieczuja (1633-1700)
Wespazjan Hieronim Kochowski herbu Nieczuja (1633-1700)Foto: Piotr Mecik/Forum (reprodukcja)

Wespazjan Kochowski - poeta, historyk, autor broszur politycznych. Absolwent krakowskiej Szkoły Nowodworskich. W latach 1651-1660 uczestniczył w różnych kampaniach wojennych, pod dowództwem między innymi Stefana Czarnieckiego. W 1669 roku posłował na sejm elekcyjny jako zwolennik Michała Korybuta Wiśniowieckiego. 

W jego twórczości dominuje tematyka historyczna i religijna, które łączący przekonanie o kontroli nad historią sprawowanej przez Bożą Opatrzność. Pojawia się w niej jednak także tematyka kulinarna. Co Wespazjan Kochowski zalecał jeść, a przed czym przestrzegał? Jaki ideał polityczny oraz etyczna cnota kryją się za tym podejściem? Rozmawialiśmy o tym w audycji z Wandą Klenczon.


Posłuchaj
28:06 2023_03_19 11_00_36_PR2_Droga_przez_make.mp3 Wątki kulinarne w twórczości Wespazjana Kochowskiego (Droga przez mąkę/Dwójka) 

"Droga przez mąkę" to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.

Łukasz Modelski omawia z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Ponadto: recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór pasujący do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w programie.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: dr Michał Mularczyk (internista, dietetyk i kardiolog interwencyjny)

Data emisji: 19.03.2023

Godzina emisji: 11.00

pg

Czytaj także

Alkohol i poezja Jana Andrzeja Morsztyna

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2019 10:30
W "Drodze przez mąkę" spotkaliśmy się z pisarką i blogerką Wandą Klenczon, która opowiadała o roli trunków w poetyckim tomie "Lutnia" polskiego poety barokowego.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kulinaria i trunki w powieści "Colas Breugnon" Romaina Rollanda

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2021 14:54
Jedzenie i picie w powieści "Colas Breugnon" Romaina Rollanda – to temat kolejnej "Drogi przez mąkę". Naszym gościem była Wanda Klenczon - pisarka.
rozwiń zwiń