Jambalaya z Akadiany

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2011 12:52
W Luizjanie, jak w jambalayi, sławnej kreolskiej potrawie, mieszają się tradycje kulturowe rodem z Europy i Afryki.

Jambalaya to kreolska potrawa, w której mieszane są rozmaite ingrediencje, dostępne akurat na pobliskim targu: ryż, warzywa, mięsa, owoce morza. Akadiana to część stanu Luizjana, który zamieszkują francuskojęzyczni osadnicy z Akadii. Cajun to nazwa tej ludności, a także ich dialektu i muzyki. W kulturze cajun mieszają się, jak w lokalnej kuchni, rozmaite tradycje mieszkańców 22 południowych parafii luizjańskich – francuska, hiszpańska, celtycka i afrykańska. W niedzielę udamy się do Akadiany, by posłuchać tradycyjnej i stylizowanej muzyki cajun i zydaco, do której dołożymy odrobinę tanecznej muzyki z Teksasu, czyli western swingu, zwanego jazzem kowbojskim. W karnawałowym wydaniu Czterech strun świata także nowe płyty algierskiej feministki Suoad Massi i melancholijnego „chłopaka z gitarą” z Kentucky – Daniela Martina Moore’a. Będą również wycieczki na Sardynię, Kubę i Bałkany, a ponadto stałe kąciki: klasyczny, słoweński i Boba Dylana.

Zaprasza Piotr Matwiejczuk

 

6 lutego (niedziela), godz. 23:00

Czytaj także

Najsmutniejszy instrument świata

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2011 12:30
W "Czterech strunach świata" opowiemy o nowej płycie Hadouk Trio. O brzmieniu ich muzyki decyduje duduk - instrument dęty rodem z Armenii.
rozwiń zwiń