Co gościło na królewskich stołach?

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2020 11:54
- Królewskie uczty z założenia musiały być ustami wystawnymi, ponieważ od tego zależał prestiż dworu, trzeba było się pokazać. Natomiast królowie mieli bardzo różne gusta - mówiła w "Poranku Dwójki" Wika Filipowicz, autorka książki "Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze".
Audio
  • Wika Filipowicz o książce "Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze" (Poranek Dwójki)
Okładka książki Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze
Okładka książki "Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze"Foto: Mat. promocyjne

Z najnowszej książki Wiki Filipowicz dowiemy się, jakie kulinarne upodobania przejawiał Jagiełło, a czego - ze względów moralnych - nie wypadało mu jeść w czasach jego panowania. Czy podczas czwartkowych obiadów u króla Stanisława stół uginał się pod obfitością potraw, a może gość wychodził głodny? Jak - znana z drakońskich diet - Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem.

Zapraszamy na rozmowę z Wiką Filipowicz, która w książce "Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze" prześledziła, co pojawiało się na stołach od średniowiecza po dziś.

***

Tytuł audycji: Poranek Dwójki

Prowadzi: Paweł Siwek

Gość: Wika Filipowicz (autorka książki "Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze")

Data emisji: 14.04.2020

Godzina emisji: 9.30