Inessa Kim poleca placki z kimchi

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2019 17:30
Kuchnia koreańska jest jedną z najzdrowszych na świecie. I jedną z najprostszych. Potrawy można przygotować samemu we własnym domu.
Audio
  • Kimchi w kuchni. Jak najlepiej wykorzystać koreańską kiszonkę? (Nie na-żarty/Czwórka)
Inessa Kim
Inessa KimFoto: Czwórka/Mateusz Kulik

Czytaj także
Jakub Botta 1200.jpg
Palona wołowina - przepis Jakuba Botty

- Dziś opowiem o przepisie na placki z kimchi - zapowiada Inessa Kim. - Kimchi to kiszonka, najbardziej popularna na świecie jest ta z kapusty pekińskiej. Ale tak naprawdę Koreańczycy robią kimchi z wielu różnych warzyw - tłumaczy. 

Obok kimchi nie można przejść obojętnie, bo ma mocny smak i wytrawny charakter. - Z kimchi jest tak, jak z randkowaniem. Nie zawsze jest to miłość od pierwszego wejrzenia, ale warto umówić się na drugą kolację  - śmieje się trener kulinarny.

Placki z kimchi według Inessy Kim

  • 1 szklanka kimchi, czyli kiszonka z kapusty pekińskiej
  • 1 jajko
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka wody gazowanej

Czytaj także
arek płoński 1200.jpg
Arkadiusz Płoński. Jak "sprawia" ośmiornicę artysta smaku?

Do miski wbijamy jajko i wlewamy wodę. Mieszamy trzepaczką. Dodajemy stopniowo mąkę. Konsystencja ciasta powinna być nieco gęstsza niż ciasta na naleśniki. Dodajemy do tego pokrojone kimchi. Na patelni rozgrzewamy olej. Warto go dobrze rozgrzać, żeby tłuszcz nie wsiąkał w ciasto. Formujemy małe placki i smażymy z obu stron.

Polewamy sosem sojowym z odrobioną miodu, koperku, płatków chili gochugaru i tego, co fantazja Wam podpowie. Smacznego!


Placki z kimchi Placki z kimchi

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Inessa Kim (trener kulinarny)

Data emisji: 2.11.2019  

Godzina emisji: 17.16

kul


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Mrożone czy świeże? Jak zrobić pyszne, chrupiące frytki?

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2019 11:21
- Kochamy ziemniaki w formie smażonej, bo to jest skrobia, czyli energia. Ale w połączeniu z tłuszczem to kosmos dla organizmu. W żadnej formie to nie jest dobry pomysł na pełnowartościowy posiłek - mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Arkadiusz Płoński. Jak "sprawia" ośmiornicę artysta smaku?

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2019 09:00
Gdyby porównać go do dania, to mógłby być wołowiną w pięciu smakach, bo doskonale orientuje się w wielu kuchniach świata. Nam Arkadiusz Płoński zdradza przepis na sałatkę z ośmiornicy.
rozwiń zwiń