X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Arkadiusz Płoński. Jak "sprawia" ośmiornicę artysta smaku?

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2019 09:00
Gdyby porównać go do dania, to mógłby być wołowiną w pięciu smakach, bo doskonale orientuje się w wielu kuchniach świata. Nam Arkadiusz Płoński zdradza przepis na sałatkę z ośmiornicy.
Audio
  • Czym różni się kucharz od artysty smaku? Rozmowa z Arkadiuszem Płońskim (Nie na-żarty/Czwórka)
Arkadiusz Płoński
Arkadiusz PłońskiFoto: Czwórka/Mateusz Kulik

- Do niedawana ośmiornica kojarzyła się z luksusem i wyrafinowaną kuchnią, dziś możemy ją kupić nawet w dyskontach, i to w bardzo dobrej cenie - przekonuje gość Czwórki. Zapewnia także, że jego przepis na sałatkę jest banalnie prosty   

Sałatka z ośmiornicy i ziemniaków baby

  • ośmiornica (najlepiej mrożona)
  • włoszczyzna
  • przyprawy i zioła
  • limonka
  • ziemniaki francuskie baby

Czytaj także
kuźniak dariusz 1200.jpg
Dariusz Kuźniak: kulinarny freak z łódzkim stylem

Macki ośmiornicy wrzucić do wody, dodać włoszczyznę i przyprawy, gotować na niewielkim ogniu około godziny. Ziemniaki ugotować, wystudzić, pokroić, przełożyć do miski. Dodać posiekaną natkę pietruszki, skropić sokiem z limonki i niewielką ilością otartej skórki. Ugotowaną ośmiornice osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać masło z czosnkiem i wrzucić macki na kilka sekund. Lewa, prawa, żeby lekko się przyrumieniły i gotowe. Podajemy razem z ziemniakami.​

Szef kuchni tłumaczy także, skąd się wzięła moda na warzywa i owoce typu "baby" oraz dlaczego ośmiornica potrzebuje "masażu i bicia".


Sałatka z ośmiornicy i ziemniaków Sałatka z ośmiornicy i ziemniaków

W kulinarnym ABC podpowiadamy, jak zrobić chińskie pierożki i sprawdzamy, które smakują najlepiej >>>

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Arkadiusz Płoński (szef kuchni, osobowość telewizyjna)

Data emisji: 12.10.2019  

Godzina emisji: 17.16

kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kebson testuje kebaby. O sekretach arabskiego dania

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2017 11:20
- Dobry kebab to duży kebab. I ostry. A jego sekret tkwi w mięsie - mówi Adam Seliga, autor kanału "Kebson TV - testuje kebaby".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Taste Atlas - przewodnik po lokalnych przysmakach

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2018 11:50
Co oprócz shushi i ramenu jedzą Japończycy? Jakie jest najpopularniejsze danie w Kenii i gdzie w Polsce można zjeść najlepsze zapiekanki? Chorwacki dziennikarz Matija Babic zebrał wiedzę na temat lokalnych przysmaków z całego świata i podzielił się nią z internautami.
rozwiń zwiń