Arkadiusz Płoński. Jak "sprawia" ośmiornicę artysta smaku?

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2019 09:00
Gdyby porównać go do dania, to mógłby być wołowiną w pięciu smakach, bo doskonale orientuje się w wielu kuchniach świata. Nam Arkadiusz Płoński zdradza przepis na sałatkę z ośmiornicy.
Audio
  • Czym różni się kucharz od artysty smaku? Rozmowa z Arkadiuszem Płońskim (Nie na-żarty/Czwórka)
Arkadiusz Płoński
Arkadiusz PłońskiFoto: Czwórka/Mateusz Kulik

- Do niedawana ośmiornica kojarzyła się z luksusem i wyrafinowaną kuchnią, dziś możemy ją kupić nawet w dyskontach, i to w bardzo dobrej cenie - przekonuje gość Czwórki. Zapewnia także, że jego przepis na sałatkę jest banalnie prosty   

Sałatka z ośmiornicy i ziemniaków baby

  • ośmiornica (najlepiej mrożona)
  • włoszczyzna
  • przyprawy i zioła
  • limonka
  • ziemniaki francuskie baby

Czytaj także
kuźniak dariusz 1200.jpg
Dariusz Kuźniak: kulinarny freak z łódzkim stylem

Macki ośmiornicy wrzucić do wody, dodać włoszczyznę i przyprawy, gotować na niewielkim ogniu około godziny. Ziemniaki ugotować, wystudzić, pokroić, przełożyć do miski. Dodać posiekaną natkę pietruszki, skropić sokiem z limonki i niewielką ilością otartej skórki. Ugotowaną ośmiornice osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać masło z czosnkiem i wrzucić macki na kilka sekund. Lewa, prawa, żeby lekko się przyrumieniły i gotowe. Podajemy razem z ziemniakami.​

Szef kuchni tłumaczy także, skąd się wzięła moda na warzywa i owoce typu "baby" oraz dlaczego ośmiornica potrzebuje "masażu i bicia".


Sałatka z ośmiornicy i ziemniaków Sałatka z ośmiornicy i ziemniaków

W kulinarnym ABC podpowiadamy, jak zrobić chińskie pierożki i sprawdzamy, które smakują najlepiej >>>

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Arkadiusz Płoński (szef kuchni, osobowość telewizyjna)

Data emisji: 12.10.2019  

Godzina emisji: 17.16

kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kebson testuje kebaby. O sekretach arabskiego dania

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2017 11:20
- Dobry kebab to duży kebab. I ostry. A jego sekret tkwi w mięsie - mówi Adam Seliga, autor kanału "Kebson TV - testuje kebaby".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Taste Atlas - przewodnik po lokalnych przysmakach

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2018 11:50
Co oprócz shushi i ramenu jedzą Japończycy? Jakie jest najpopularniejsze danie w Kenii i gdzie w Polsce można zjeść najlepsze zapiekanki? Chorwacki dziennikarz Matija Babic zebrał wiedzę na temat lokalnych przysmaków z całego świata i podzielił się nią z internautami.
rozwiń zwiń