X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Dlaczego mleko kipi, a woda nie?

Ostatnia aktualizacja: 03.07.2012 15:24
Chwila nieuwagi może spowodować, że sprzątanie kuchni mamy gwarantowane, mleko bowiem bywa bezlitosne i kipi wtedy, gdy najmniej się tego spodziewamy. Woda zaś… po prostu paruje.
Audio
  • Dlaczego mleko kipi, a woda nie? - materiał Błażeja Prośniewskiego

Klucz do rozwiązania tej zagadki znajduje się oczywiście w składzie chemicznym mleka.
– Mleko jest zbiorem różnych składników odżywczych – tłumaczy Agnieszka Piskała, ekspert do spraw żywności w Nestle Polska. – Oczywiście podstawą jest woda, ale znajdują się w nim także białko i tłuszcz. Pod wpływem wysokiej temperatury na powierzchni mleka zmienia się aktywność wodna i tłuszcz wraz z białkiem tworzą konglomeraty. Dochodzi do rozpychania się białek względem tłuszczy i mleko kipi.

Nie ma także sposobu, by kipieniu zapobiec, ale można działać doraźnie. – Dobrym rozwiązaniem jest wrzucenie do mleka kostki lodu, gdy widzimy, że zaczyna ono kipieć – tłumaczy Piskała.

Dowiedz się więcej na ten temat słuchając całego nagrania ze studia w cyklu "Spytaj redaktora".

(kd)

Zobacz więcej na temat: białko POLSKA żywność
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kiedy ludzie zaczną zaludniać kosmos?

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2012 11:28
Kolonizacja kosmosu jest na razie wykluczona. Ludziom nie pozwoli nam na to zdrowie i… brak odpowiedniego sprzętu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kim był legendarny Kuba Rozpruwacz?

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2012 15:55
Na temat jego biografii wymyślono już tysiące teorii i popełniono mnóstwo książek, ale wciąż nie wiadomo, kim tak naprawdę był. Jedną z ostatnich tez jest, że znany morderca był lekarzem rodziny królewskiej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy koty i psy mają wspomnienia?

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2012 17:55
Dzięki ewolucji właściwie wszystkie żywe istoty mają wspomnienia. W przypadku zwierząt jednak wyglądają one nieco inaczej niż u ludzi...
rozwiń zwiń