Babcia podpowiada - co i jak jeść, aby zdrowo żyć?

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2017 09:00
Jak mawiał autor "Fizjologii smaku" - "powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś". Jedzenie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, wygląd samopoczucie i energię.
Audio
  • Babcia Nina radzi, co jeść, aby dobrze się czuć (Dzień Kobiet/Czwórka)
(zdjęcie ilustracyjne)
(zdjęcie ilustracyjne)Foto: Kzenon/Shutterstock.com

Wydaje nam się, że jemy zdrowo, a tak naprawdę nie zdajemy sobie sprawy, że łączenie produktów, które znajdują się na naszych talerzach ma bardzo duże znaczenie. Białek nie powinno się łączyć z tłuszczami, a ogórka lepiej nie kłaść na kanapki razem z pomidorem. Jakie są podstawowe zasady żywieniowe? Posłuchajcie porad Babci Niny.

Sprawdź też:
makaron 1200.jpg
Szukasz szczęścia? Zjedz omlet albo makaron!

Zdrowe odżywianie to nie tylko solidna porcja jedzenia, ale też wiedzy. Powinniśmy przede wszystkim słuchać naszego organizmu - jeśli czujemy się źle po jakimś posiłku to może warto zrezygnować z niektórych produktów i zastąpić je czymś innym?

***

Tytuł audycji: Dzień Kobiet

Przygotowała: Justyna Tylczyńska

Data emisji: 31.03.2017

Godzina emisji: 8.40

jsz

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Cudotwórcze właściwości imbiru

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2016 09:36
Zmniejsza nudności, poprawia koncentrację, rozgrzewa i przyśpiesza metabolizm. Babcia Wiesia z Dancingu Międzypokoleniowego poleca imbir nie tylko na przeziębienia.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Babcia radzi. Jak dbać o włosy?

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2017 09:00
Szampon z odżywką, olejki, maski, kuracje odbudowujące - kosmetyków do włosów jest co nie miara. Tymczasem babcie Stenia i Wiesia stawiają w pielęgnacji na... jajka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kuchenne garnki i sztućce. Jak o nie dbać?

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2017 18:52
Używane są do większości potraw. Ich rozmiar, waga, kolor oraz kształt mają ogromne znaczenie, bo wpływają na odczuwany smak. Spróbujcie zjeść jogurt białą łyżeczką, a później czarną - którą smakuje lepiej?
rozwiń zwiń