Restauracje od kuchni. "Wszystko psuje serwis"

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2015 16:30
- Pracodawcy wolą zatrudniać niedoświadczonych pracowników sezonowych. Tymczasem w restauracji liczy się nie tylko smak potraw, ale też wykwalifikowana obsługa - przekonują blogerzy kulinarni i barmani.
Audio
  • Kto może zostać kelnerem i dlaczego warto inwestować w siebie, jeśli chce się pozostać w tej branży (Się mówi/Czwórka)
Umiejętność radzenia sobie ze stresem to podstawowa cecha dobrego kelnera. Bez niej trudno będzie zapanować nad podchmielonym klientem albo ociągającym się kucharzem
Umiejętność radzenia sobie ze stresem to podstawowa cecha dobrego kelnera. Bez niej trudno będzie zapanować nad podchmielonym klientem albo ociągającym się kucharzemFoto: Pixabay/kaicho20

Kelnerzy w pierwszej linii dbają o wizerunek lokalu. - Obsługa ma bardzo duży wpływ na to, jak odbieramy doświadczenie restauracyjne - wyjaśnia blogerka Marta  Grzebyk. - Z mojego doświadczenia wynika, że wiele jesteśmy w stanie wybaczyć, jeśli kelner jest miły i dobrze się nami zajmuje.

I choć w Polsce w tej kwestii dzieje się coraz lepiej, to jednak ciągle daleko nam do Czech, gdzie kelnerzy swój zawód wykonują do końca życia, o ile mają specyficzne poczucie humoru.

Czytaj także: Wakacje w Polsce? To może się udać! >>>

Zaproszeni do studia goście zdradzają tajniki tego zawodu i tłumaczą, dlaczego klient nie ma obowiązku zostawiać napiwku.   

***

Tytuł audycji: Się mówi

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: Marta Grzebyk (krytyk kulinarny), Patryk Lenart (Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów), Jerzy Morawski ("Master Kelner")

Data emisji: 5.08.2015

Godzina emisji: 14.00

kul/jp

Czytaj także

Kiedy puszczają hamulce. Zdrada na wakacjach

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2015 14:30
Wakacyjne wyjazdy sprzyjają nawiązywaniu nowych znajomości i flirtom. Jednak gdy posuniemy się o krok za daleko, możemy tego gorzko pożałować.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Bezpieczne opalanie? "Nie ma, jest mniejsze zło"

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2015 17:20
W wyniku raka skóry umiera więcej osób niż w wypadkach drogowych. - Promienie UV to kancerogen pierwszej grupy - ostrzega dr Agnieszka Kardynał. Dlaczego w wakacje nie chcemy o tym pamiętać?
rozwiń zwiń