X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

W Turcji herbata zdominowała kawę

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2014 18:24
W zamierzchłych czasach mieszkańcy Turcji nie wyobrażali sobie rozpoczęcia dnia bez kawy. To jednak się zmieniło. Teraz króluje tam herbata!
Audio
  • Jak wygląda obecnie typowe śniadanie po turecku? (Czwórka/Tędy po trendy)
Do herbaty z imbirem można  dodać trochę miodu, który działa bakteriobójczo
Do herbaty z imbirem można dodać trochę miodu, który działa bakteriobójczo Foto: Glow Images/East News

W języku tureckim śniadanie to kahvaltı, co oznacza kawę (kahva) i coś do jedzenia (ahlti). - W efekcie to oznacza po prostu posiłek, który spożywa się w celu wypicia kawy. Kiedyś w zasadzie wszyscy Turcy pili ją śniadanie, ale z czasem straciła ona pozycję numer jeden na rzecz herbaty - wyjaśnił w "Tędy po trendy" Władysław Chilmon - Turkolog i tłumacz.
Ekspert przekonywał, że herbata jest w Turcji wszechobecna. Mieszkańcy kraju na granicy Europy i Azji potrafią wypić kilkadziesiąt jej kubków na dobę. Od niej siłą rzeczy rozpoczynają więc i dzień.
PRZECZYTAJ TEŻ: Turcja - kraj, który odkrywa się wszystkimi zmysłami

Pora przejść zatem do tego, co się jada nad Bosforem na śniadanie. Chilmon stwierdził, że jest to zestaw, który prawie zawsze wygląda tak samo. - Pokrojony w kostkę pomidor, pokrojony ogórek, ser żółty - owczy lub kozi, zawsze oliwki oraz może być też sucha kiełbasa. Oraz chleb, którego w Turcji nie kroimy, lecz rozrywamy.
Więcej o specyfice tureckich śniadań i kuchni - w nagraniu audycji "Tędy po trendy".
ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jaka jest współczesna Turczynka?

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2014 18:00
Od zeszłego roku Turczynki mogą wychodzić na ulice z włosami ukrytymi pod chustą. To ukłon w stronę wyznawców islamu. Z tego prawa chętnie korzystają panie z wyższych sfer, a chusty zamawiają u najlepszych projektantów.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Mikrofalówka jest dobra na wszystko

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2014 09:50
Nie brakuje opinii, że kuchenka mikrofalowa to najważniejsze urządzenie dla każdego... studenta. Pomaga szybko przygotować przeróżne potrawy, nie wymaga intensywnego sprzątania. Czym powinniśmy się kierować przy jej wyborze?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Odwiedzamy Drakulę w tureckich lochach

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2014 15:47
W sobotniej audycji "Zmiennicy" zaprosimy was do Turcji. Tamtejsi na­ukow­cy od­kry­li pod­ziem­ny loch, w któ­rym praw­do­po­dob­nie wię­zio­ny był w XV w. Wład Pa­low­nik, czyli słyn­ny Dra­ku­la.
rozwiń zwiń