Zioła na talerzu. Naturalny sposób na zdrowie i wyrazisty smak potraw

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2022 19:07
Prawdziwym królem domowej apteczki jest suszone oregano. Pracę jelit poprawią mięta, szałwia, koper włoski, koperek, rumianek, majeranek. Ból gardła zredukują szałwia, tymianek i czosnek. Na włosy, skórę i paznokcie dobrze działa pokrzywa albo skrzyp polny.
Zioła i przyprawy mają zbawienny wpływ na nasze zdrowiezdjęcie ilustracyjne
Zioła i przyprawy mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie/zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/marilyn barbone

Wiosną warto wprowadzić na talerz świeżość, a jednocześnie zadbać o swoje zdrowie, dodając do potraw zioła lub zamieniając sól i pieprz na inne przyprawy. - Zioła o każdej porze roku będą bardzo skutecznie pomagać nam w tym, by dobrze zbilansować naszą dietę i urozmaicić smaki naszych potraw - mówiła Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny. Jak tłumaczyła, oprócz tego, że są pyszne, spełniają mnóstwo funkcji. - Mają związki antyoksydacyjne, bogactwo błonnika, witamin i związków mineralnych - tłumaczyła ekspert. 

Podstawowymi przyprawami, używanymi w większości polskich domów, są oczywiście sól i pieprz. - Jeśli odseparujemy je od siebie, to pieprz może zostać w diecie, znakomicie przyczynia się do poprawy trawienia. Sól jest problematyczna, bo jej główną funkcją jest właściwie po prostu wzmocnienie smaku - podkreślała gość Czwórki. - Tymczasem smak można zmieniać, dodając inne przyprawy, na przykład te znane z tradycyjnej kuchni polskiej, czyli majeranek czy cząber. Dodanie dużej ilości ziół przed posoleniem posiłku sprawi, że i tak będzie on wystarczająco wyrazisty - podkreślała Magdalena Kartasińska. 

W czerwcu, jak tłumaczyła, warto postawić na sezonowe zioła, czyli koperek, szczypior, natkę pietruszki czy ciętą kolendrę albo bazylię. - Tych, którzy boją się używać pojedynczych przypraw, zachęcam, by używali miksów, które można kupić w sklepach. Wówczas w przypadku mięs, kuchni meksykańskiej albo innych potraw na ciepło dostaniemy smak, którego byśmy oczekiwali. Zanim zdecydujemy się na zakup takiej przyprawy, warto przeczytać jej skład, by otrzymać naturalne zestawienie pozbawione sztucznych wspomagaczy - podkreśliła.  

Posłuchaj
16:49 czwórka przyprawy 2022_06_08-14-07-37.mp3 Jakie zioła i przyprawy wybierać? Mówi Magdalena Kartasińska (Dajesz radę/Czwórka) 

Warto przekonywać się jednak do używania suszonych ziół. - Do rosołu znakomicie pasuje lubczyk, do ryb wybrałabym natkę pietruszki i koperek. Mięso na grilla marynowałabym w korzennych bliskowschodnich miksach - mówiła dietetyk. - Kolendra ma bardzo specyficzny smak. Choć występuje w daniach kuchni polskiej, dziś bardziej kojarzy nam się z kuchnią azjatycką. 

Czytaj także:

***

Tytuł audycji: Dajesz radę

Prowadzi: Marta Hoppe

Gość: Magdalena Kartasińska (dietetyk kliniczny)

Data emisji: 08.06.2022

Godzina emisji: 14.07

kd

Czytaj także

Chia, algi, jagody goji - wprowadź do diety nową jakość

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2017 15:06
Jarmuż, komosa ryżowa, olej lniany, algi, jagody goji czy czosnek - moda na zdrowe gotowanie trwa, więc te składniki coraz częściej lądują na naszych stołach.
rozwiń zwiń