Zamienił bank na najlepszą pracę na świecie

Ostatnia aktualizacja: 29.02.2016 13:36
W kuchni Michała Piosika, by poznać tradycyjne polskie smaki, spotykają się ludzie z całego świata. On sam jest dumny ze swego życiowego wyboru.
Audio
  • Reportaż Hanny Bogoryji-Zakrzewskiej pt. "Michał" (Reportaż/Czwórka)
Kuchnia to miejsce, które łączy, bez względu na narodowość kucharzy
Kuchnia to miejsce, które łączy, bez względu na narodowość kucharzyFoto: Glow Images/ East News

Jeszcze niedawno Michała Piosika mogliśmy spotkać za biurkiem jednego z banków. Absolwent SGH zamienił jednak tę pracę, na coś, co lubi robić najbardziej - dzieli się z innymi swą kulinarną pasją. 

- Polska kuchnia nie do końca cieszy się popularnością wśród Polaków - mówi bohater reportażu, u którego na warsztatach spotykamy Szwajcarów, Kanadyjczyków, Gruzinów czy Australijczyków.

Punktem zwrotnym w jego życiu okazała się podróż poślubna, po której, dzięki wsparciu żony, podjął decyzję o rozkręceniu własnej działalności. W nową firmę wplótł ulubione zajęcia: gotowanie, poznawanie nowych ludzi i kultur. W reportażu Hanny Bogoryji-Zakrzewskiej zaglądamy na jego warsztaty.

***

Autorka reportażu: Hanna Bogoryja-Zakrzewska

Tytuł reportażu: "Michał"

Data emisji: 29.02.2016

Godzina emisji: 11.00

Reportaż przygotowany przez Studio Reportażu i Dokumentu Polskiego Radia.

pj/kd

Czytaj także

Śpiewać naprawdę każdy może

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2016 12:30
- Mieliśmy uczniów, którzy na pierwszej lekcji nie potrafili powtórzyć najprostszej skali, a po pół roku śpiewali całkiem trudny utwór - mówi Agnieszka Zając z jednej ze szkół śpiewu.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Bródno - kiedyś chaty, dziś wielka płyta

Ostatnia aktualizacja: 16.02.2016 14:40
W początkach XX wieku warszawska dzielnica Bródno była drewnianą wsią. - Niektórzy mówią, że domy zbudowano z dawnych kryp, którymi spławiano drewno, inni - że z podkładów kolejowych - mówi Bartosz Wieczorek, twórca albumu o historii tego miejsca.
rozwiń zwiń