Ramen - najpopularniejsze danie Japonii
Ramen to klasyczne danie kuchni japońskiej oraz chińskiej. Składa się z pięciu elementów: ramenu, czyli makaronu, bulionu, oleju smakowego, dodatków, przykładowo zielonej cebulki, mięsa czy jajka, a wszystko zostaje uzupełnione tare, czyli bazą smakowa - wyjaśnia Wojciech Grabowski, fascynat kultury japońskiej oraz autor książki "Zrozumieć ramen".
31:42 czwórka świat 4.0 14.11.24 17.13.mp3 Wojciech Grabowski o Japonii i ramenie (Świat 4.0/Czwórka)
Jak twierdzi rozmówca Jędrzeja Rosiewicza, w Europie uważamy, że sushi to danie, które Japończycy często jedzą. Jak się jednak okazuje, najpopularniejszym daniem w Kraju Kwitnącej Wiśni jest właśnie ramen. - Ma to swoje korzenie w czasach niedostatku. Pierwsza fala popularności ramenu przypada na okres po II wojnie światowej - mówi Grabowski.
Według gościa Czwórki do popularyzacji sushi w naszym kraju przyczyniły się wpływy zachodnie. W przypadku zaś wielu polskich lokali serwujących ramen głównym wzorem była właśnie kultura japońska.
Japonia tańsza od Polski?
- Ceny ramenów w Japonii są dużo niższe niż w Polsce. Niegdyś w lokalu, który otrzymał gwiazdkę Michelin, zapłaciłem mniej niż za ramen w większości miejsc w Warszawie - stwierdza Wojciech Grabowski.
Zobacz także:
Aby wiernie odtworzyć japońską rzeczywistość na kartach swojej książki "Zrozumieć ramen", gość "Świata 4.0" wybrał się do Japonii na ponad dwa miesiące. Wiele osób bardzo się mu dziwiło, twierdząc, że to jeden z najdroższych krajów świata. - Mieliby rację, gdyby te słowa wypowiedzieli dwadzieścia lat temu. Ten kraj przez lata zmagał się z deflacją. W Japonii nie rosły zarówno ceny, jak i płace. To sprawiło, że jest tam taniej niż w Polsce. Dla odwiedzających największym wydatkiem jest bilet lotniczy - tłumaczy.
Najlepszy czas na zwiedzanie kraju kwitnącej wiśni
Wojciech Grabowski uważa, że najlepszym terminem na wizytę w Japonii jest okres wiosny lub późnej jesieni. Tamtejsze lato jest bardzo gorące i deszczowe, a zima również potrafi być kapryśna. Autor "Zrozumieć ramen" powiedział, że Japończycy nauczyli się żyć w zgodzie z porami roku i bardzo doceniają naturę, czego przykładem jest czas kwitnienia wiśni. Okres ten jest niestety bardzo krótki; zazwyczaj trwa od końca marca do początku kwietnia i może się skończyć w zaledwie trzy dni.
- Razem z moją żoną jesteśmy zafascynowani kulturą i codziennością w Japonii. Myślimy o tym, aby stworzyć kolejną książkę, która służyłaby złagodzeniu szoku kulturowego turystów odwiedzających ten kraj po raz pierwszy. Z racji, że chcemy zrobić to porządnie, planujemy pomieszkać w Tokio przez sześć miesięcy - mówi Wojciech Grabowski.
***
Tytuł audycji: Świat 4.0
Prowadzi: Jędrzej Rosiewicz
Gość: Wojciech Grabowski (autor książki "Zrozumieć ramen")
Data emisji: 14.11.2024
Godzina emisji: 17.13
kajz/wmk