Lody "high-tech" z ciekłym azotem

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2013 18:12
Właścicielka lodziarni z San Francisco skonstruowała maszynę, która wytwarza lody z zaskakującym składnikiem. Jest nim... ciekły azot.
Audio
  • Lody "high-tech" z ciekłym azotem (Czwarty wymiar, Czwórka)
Tak powstają lody z ciekłym azotem (zobacz wideo)
Tak powstają lody z ciekłym azotem (zobacz wideo)Foto: smittenicecream.com

Robym Sie Fisher, właścicielka lodziarni Smitten Ice Cream w San Francisco, postanowiła ulepszyć sprzedawane przez siebie lody. Wymyśliła zupełnie nową recepturę.  Składniki potrzebne do wyprodukowania lodów potraktowała ciekłym azotem.
Stworzenie maszyny o wiele mówiącej nazwie "brrr" zajęło Fisher dwa lata. Dzięki niej lody powstają w 60 sekund [zobacz wideo poniżej]. Osoby, które spróbowały produktów sprzedawanych w lodziarni Smitten Ice Cream twierdzą, że są one niezwykle delikatne i kremowe.
- Skoro można zrobić hamburgera w 20 sekund, to prędzej, czy później musiał się znaleźć ktoś, kto wymyśli, jak zrobić lody w 60 sekund - mówi w audycji "Czwarty wymiar" Jan Blinstrup z portalu gadzetomania.pl. - Ciekawy jestem jak one smakują. Podobno są super kremowe i w ogóle fantastyczne. Dla mnie lody na ciekłym azocie brzmią trochę jak naturalna chińska zupka z Radomia. To się po prostu jakoś nie klei - dodaje.

Wysłuchaj całej audycji!

Czytaj także

Lody - bomba kaloryczna czy niewinna przyjemność?

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2013 09:38
Zdaniem doradcy żywieniowego Alicji Kalińskiej, kupując lody nie kierujemy się tym, jaki ich rodzaj jest najzdrowszy, czy najmniej kaloryczny, ale tym, jakie smaki lubimy.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dla ochłody lody o smaku... viagry

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2013 10:48
Gdy na termometrze grubo ponad 30 stopni Celsjusza mało jest rzeczy, które pozwalają odetchnąć od upału. Sprawdzonym sposobem są lody. Wybór smaków, jakie oferują lodziarnie w Polsce i na świecie potrafi zaskoczyć swym bogactwem.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak się robi lody?

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2013 12:00
Za oknem upał, więc my sprawdzimy jak w prosty sposób można się ochłodzić. W "Czwartym wymiarze" wybierzemy się do fabryki lodów, by krok po kroku sprawdzić jak one powstają.
rozwiń zwiń