X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Co kryje się w jedzeniu?

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2012 12:50
Jeszcze nie wróciliśmy całkiem z wakacyjnych podróży. Nosi nas po świecie. Tym razem zapraszamy do zabawy, która polega na znajdowaniu takich nazw kulinariów, w których kryją się nazwy geograficzne.
Audio

Czasami nazwa potrawy lub danego warzywa wskazuje na miejsce, z którego pochodzi potrawa, ale nie zawsze.

Oto, co przygotowaliśmy!

Proste nazwy typu:

brukselka - istotnie, to 'kapusta brukselska'

kawa po wiedeńsku - z bitą śmietanką

kawa po turecku - zmielona kawa zalana zimną wodą i parzona z cukrem w miedzianym naczyniu

ciasto, kluski francuskie - delikatne, napowietrzone

karpatka - nazwana tak, bo przypomina Karpaty

bawarka - osłodzony napój składający się z gorącej wody lub herbaty i mleka

bułka paryska - długa bułka z poprzecznymi nacięciami na górnej powierzchni

ruskie pierogi - nazwane tak ze względu na Ruś (nie: Rosję), czyli m.in. dawne Kresy Wschodnie

gulasz po węgiersku - pikantny, z mięsa wołowego i papryki
kluski śląskie - okrągłe, z mąki pszennej i ziemniaczanej, z dołkiem w środku

spaghetti po bolońsku/bolognese [czyt. boloniez] - z mięsem mielonym i odpowiednim sosem

Kiedy nazwa jedzenia lub dania rzeczywiście wiąże się z regionem, do którego wydaje się odnosić? Jakie Wy znacie potrawy, w których nazwach padają pojęcia geograficzne?

Sprawdźcie słuchając fragmentu audycji "W czery oczy".

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Językowa wyprawa na Śląsk

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2012 12:03
Dialekt śląski? A może dialekty? Na wakacyjny savoir vivre językowy zapraszał Patryk Kuniszewicz i językoznawca Agata Hącia.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Skąd poznańskie pyry?

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2012 12:27
Tym razem wyruszyliśmy na poszukiwanie dialektu wielkopolskiego! Posłuchajcie wakacyjnego "savoir vivre'u językowego"!
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kresowa mowa

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2012 13:57
Dialekt północnokresowy wywodzi się z terenów dzisiejszej Litwy i Białorusi.
rozwiń zwiń