X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Zawód: maestro czekolady

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2012 13:51
Znamy ją wszyscy, ale dla niektórych to coś więcej niż tylko słodka zachcianka. Czekolada potrafi być również przedmiotem artystycznego rzemiosła i źródłem zawodowego spełnienia, co w audycji "Pod Lupą" udowadniał Janusz Profus.
Audio

Maestro czekolady nie jest zbyt popularną profesją. Co tak naprawdę kryje się pod tą nazwą? – Moja praca polega na opracowywaniu ręcznie robionych rarytasów i pralin. Chodzi o technikę produkcji, rodzaj użytej czekolady, kształt produktu i to jak będzie on opakowany. W naszym dziale pracuje nas na co dzień trzydzieścioro w systemie trzyzmianowym – opowiedział Janusz Profus z firmy Wedel.

Od gościa  "Czwórki" można było się dowiedzieć, jak twórczo wykorzystać czekoladę w kuchni. – Biała czekolada na przykład idealnie smakuje z kawiorem albo z sosem z gorgonzoli podanym razem z krewetkami. Na czekoladzie w większości oparta jest również kuchnia meksykańska, gdzie dodaje się ją do dań z kurczaka i fasoli.

Mamy zimę, a to idealna pora, by sięgnąć po filiżankę gorącej czekolady. Janusz Profus zdradził przepis, który każdy z nas może wykorzystać na użytek domowy. – Bierzemy dwie tabliczki czekolady, najlepiej gorzkiej i co najmniej 60-procentowej, 200 ml śmietanki kremówki oraz 400 ml mleka. Śmietankę i mleko gotujemy, a następnie dodajemy pokruszone tabliczki czekolady i zdejmujemy z ognia. Czekamy aż czekolada się rozpuści i ponownie gotujemy. Po 10-15 sekundach od zagotowania powinniśmy uzyskać odpowiednią gęstość.

Więcej o czekoladzie, jej wyjątkowych właściwościach i przemysłowym wykorzystaniu obejrzyj i posłuchaj w rozmowie Justyny Dżbik z Januszem Profusem.

pg



Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

O pralince i jej kalorycznych konsekwencjach

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2011 10:31
Podpowiadamy jak zamienić własną kuchnię w fabrykę pralinek, a także jak przyrządzić słodkie szaszłyki, nieco zdrowsze owsiane ciasteczka i dla kogo taka czekoladka może być trująca?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ile prawdziwej czekolady jest w czekoladzie pitnej?

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2011 11:36
Większość z nas uwielbia czekoladę pitną. Jest słodka i poprawia humor. Tylko... czy taka czekolada rzeczywiście ma coś wspólnego z prawdziwą czekoladą?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Spacer zmniejsza chęć na czekoladę

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2011 10:49
Kwadrans spaceru w czasie przerwy w pracy zmniejsza ochotę na czekoladę - informują badacze z University of Exeter.
rozwiń zwiń