X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

O pralince i jej kalorycznych konsekwencjach

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2011 10:31
Podpowiadamy jak zamienić własną kuchnię w fabrykę pralinek, a także jak przyrządzić słodkie szaszłyki, nieco zdrowsze owsiane ciasteczka i dla kogo taka czekoladka może być trująca?
Audio


Przyrządzenie domowych pralinek nie jest takie skomplikowane i można z okazji Dnia Dziecka zaangażować w taką kulinarną działalność nawet kilkulatka. Wystarczą lukrowe ozdoby, czekoladowe otoczki i marcepanowe nadzienie.

- Wkładamy na 20 minut do zamrażarki i już - mistrzyni Dorota Jaworska zdradza na antenie Czwórki tajniki idealnej pralinki .

Po jednym kawałku takiej czekoladki wzrasta poziom serotoniny i endorfin, czyli hormonów szczęścia. To doskonałe źródło potasu i magnezu, ale nie dla wszystkich czekolada jest zdrowa. W środku jest teobromina, która na ludzi działa jak afrodyzjak, ale dla psów jest trująca, a czasem niestety śmiertelna.

Ile jest czekolady w czekoladzie?

W jednej pralince jest średnio 60 kalorii, a w kawałku czekoladowego ciasta średnio 200 kalorii.

- Raz na ruski rok można zjeść wszystko - mówi Aleksandra Dębska, założycielka serwisu Kuchareczka.com - Byleby na co dzień nie zapominać, że są inne rzeczy, niż kupowane w sklepie ciastka i lody, bo przecież można samemu coś zrobić.

Odpowiednim przepisem można nawet czekoladowe ciasto uczynić trochę zdrowszym.

- W cieście brownie, które robię nie ma niestety 2 kalorii, ale jest tam ekologiczne masło, gorzka czekolada, a zamiast białego cukru używam trzcinowego, albo brzozowego - mówi Dębska.

Szaszłyki owocowe pomogą schudnąć

Słodycze można jeść także na diecie, tylko trzeba uważać na to, po co sięgamy. Dietetycy radzą by przyjrzeć się przepisom na owsiane ciastka, bądź serniki z kaszy gryczanej...

/

- Zamiast słodyczy można na przykład podjadać jabłka - proponuje prowadzący Romek Wójcik.

- Fajnie, że powiedziałeś "zamiast". Trzeba poszukać produktów zastępczych - mówi dietetyk Dariusz Brzeziński.

Tak więc czekoladę zwykłą zamieniamy na czekoladę gorzką, a zamiast śmietankowych lodów, jemy sorbety.

- W sklepach jest wysyp owoców: truskawki, mandarynki, banany, za chwilę będą maliny. To wszystko można zmiksować, w dowolnej konfiguracji i potem wlać do formy i zamrozić - podpowiada Aleksandra Dębska.

Nie wszystkie owoce muszą kończyć w zamrażarce, nabite na patyczki banany, kulki z melona i winogrona zmieniają się w owocowe szaszłyki i to takie, które pomogą przed latem zrzucić zbędne kilogramy.

- Pierwszy etap diety to odchudzanie, a drugi etap to jest utrzymanie wagi. Ważne jest, by to rozróżnić -  - radzi Joanna Brzezińska -  W pierwszym etapie bardzo pomaga nam błonnik, warzywa i owoce to dla nas źródło błonnika. Warto się błonnikiem wesprzeć.

Czerwiec to dobry moment, by pomyśleć o sylwetce

Największą przeszkodą przed osiągnięciem sensownej wagi jest brak motywacji, silnej woli i konsekwencji. Utrzymanie diety wymaga jednak, aby to, co jemy było smaczne.

- Dieta nie powinna się kojarzyć z wyrzeczeniami - mówi Joanna Brzezińska - To nie jest jednorazowe, miesięczne wyrzeczenie, to jest coś co robimy na co dzień. Jeżeli ktoś zjadł dzisiaj czekoladowego batona, to też jest jego dieta, tylko niekoniecznie poprawna.

fot.Wojciech
Joanna i Dariusz Brzezińscy (fot.Wojciech Kusiński)

A ile czasu potrzeba, by z odpowiednią motywacją dojść do zdrowej sylwetki?

- Jeżeli jest dobra forma wyjściowa i ktoś cały rok solidnie pracował, no to później przez miesiąc jeszcze przyciska i jest fajna forma na wakacje - podsumowuje Joanna Brzezińska.

Posłuchaj rozmów o czekoladzie i jej kalorycznych konsekwencjach w boksie po prawiej stronie artykułu. Zobacz także zapis wideo rozmowy z Joanną i Dariuszem Brzezińskim!

 

usc

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Gorzka czekolada na zdrowie

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2010 06:30
Jedzenie umiarkowanej ilości gorzkiej czekolady zamiast innych słodkich przekąsek pomaga obniżyć ryzyko chorób serca.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Czekoladowa komnata" na święto zakochanych

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2011 20:45
Z okazji święta zakochanych - walentynek w wileńskim centrum handlowym "Akropolis" powstała "Czekoladowa komnata", w której ściany, wszystkie meble i przedmioty wyrzeźbione są z czekolady.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kosztowne słodkości

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2011 13:50
Kakao może podrożeć o kolejne 14 proc., jeśli kryzys polityczny na Wybrzeżu Kości Słoniowej przedłuży się, uważa Macquarie Group Ltd. Wywóz kakao z kraju spadł niemal do zera.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Gorzka strona słodkiego biznesu

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2011 08:40
Rośnie eksport polskich słodyczy. W ubiegłym roku wzrósł o blisko 20 procent, a jego wartość wyniosła powyżej 818 milionów euro.
rozwiń zwiń