X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Burgery - smaczna odsłona jedzenia "na mieście"

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2013 17:56
W Warszawie, ale także i w innych polskich miastach, burgerownie pojawiają się jak grzyby po deszczu. Wieszczą kres kebaba i zapiekanek.
Audio
  • Reportaż Piotra Firana "Hamburger - mój przyjaciel" (Czwórka/4 do 4)
Burgery - smaczna odsłona jedzenia na mieście
Foto: Glow Images/East News

W barach z hamburgerami można dobrze zjeść, a bardzo często serwowane dania są przyrządzane z wysokiej jakości wołowiny. Można długo wymieniać nazwy butików z hamburgerami, warto choćby wspomnieć Warburgera, Ale Burgera!, Burger bar czy Guru Burgera. Wszystkie te miejsca łączy jedno - kotlet wołowy w bułce i do tego dodatki.
- Lubimy burgery, lubimy wołowinę. Uważamy, że nam to dobrze wychodzi - mówi Michał Pasternakiewicz, współwłaściciel jednej z burgerowni.
Maria Kowalska ceni zdrowe jedzenie, jeść "na mieście" wychodzi by odnaleźć nowe smaki i inspiracje kulinarne. Jak twierdzi, takich w burgerowniach nie brakuje.

Właściciele baru z hamburgerami zdradzają, że sekretem doskonałych burgerów jest doskonała wołowina. Z tego względu zdecydowali się na mięso krów z wolnego wypasu, rasy zwanej Błękitka. - Najważniejsze jest to czy krowa widziała trawę - podkreślają. Nie bez znaczenia są też dodatki, sezonowe warzywa i przyprawy. Bary prześcigają się w nowych smakach.
Reportaż Piotra Firana "Hamburger - mój przyjaciel" został zrealizowany w Studiu Reportażu i Dokumentu Polskiego Radia.

(pj)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Wiersze, których można dotknąć

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2013 20:00
Wiersze Zbigniewa Rossy żyją nie tylko w książkach. Można obok nich przejść, usiąść na nich, dotknąć. Bo to są wiersze przestrzenne.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pole dance - taniec z czarnym PR

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2013 15:10
Jednoznacznie erotyczne konotacje powodują, że ten taniec nie budzi dobrych skojarzeń. Ale odkąd pole dance zaczęły uprawiać i gospodynie domowe, i sportsmenki, okazało się, że wymaga on niezwykłej zręczności i ma wiele wspólnego z akrobatyką.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Owady na talerzu: pasta ze świerszczami i risotto z chrząszczy

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2013 19:14
Kornelia jest biologiem i od wielu lat fascynują ją owady. Wybrała się więc na warsztaty kulinarne do Tajlandii, gdzie poznała tajniki przygotowania z nich dań. Uważa, że mają ogromne właściwości odżywcze i stara się zachęcić jak najwięcej osób do posmakowania takich specjałów.
rozwiń zwiń