Kuchnia dla serca. "Czerpiemy zdrowie z liści"

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2016 14:40
- Nauczyliśmy się tego od Kreteńczyków, u których zalecenie dietetyków "jedz dużo zielonych liści" nabiera zupełnie nowego sensu, za sprawą horty - opowiadają autorzy książki "Kuchnia dla serca. Zdrowie z roślin".
Audio
  • O diecie wegańskiej dobrej dla serca opowiadają autorzy książki "Kuchnia dla serce. Zdrowie z roślin" (BąŻur/Czwórka)
(zdj. ilustracyjne)
(zdj. ilustracyjne)Foto: Pixabay/kaboompics/dom. publiczna

Mówiąc o horcie mieszkańcy Krety mają na myśli zielone liście różnych roślin - w sumie około 30 gatunków. - Najczęściej jest to dziko żyjące zielsko, które rośnie tuż za płotem. Grecy dodają je praktycznie do każdej potrawy - mówi Robert Zakrzewski.

Ważne jest też to, że w tamtej części Europy mięsko traktowane jest jako dodatek, nie jako danie główne. - Między innymi dlatego Kreteńczycy cieszą się długowiecznością i rzadziej chorują na serce - dodaje Violetta Domaradzka.

Zaproszeni przez Czwórkę ultramaratończycy i autorzy książek podpowiadają co jeść, żeby ustrzec się chorób cywilizacyjnych, jak kontrolować stan swojego organizmu oraz wyjaśniają, dlaczego, żeby pobiec, najpierw trzeba iść.    

***

Tytuł audycji: "BąŻur"

Prowadzi: Ula Kaczyńska

Goście: Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski (pasjonaci diety roślinnej, ultramaratończycy, pomysłodawcy Biegu Wiegańskiego i autorzy książki "Kuchnia dla serca")

Data emisji: 12.09.2016

Godzina emisji: 8.15

kul/jsz

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Przejdź na weganizm i zostań… sportowcem!

Ostatnia aktualizacja: 15.09.2015 18:08
Strąk Man, czyli Adam Sułowski, weganin, który niedawno startował w podwójnym Ironmanie udowadnia, że mięso nie jest nam niezbędne, by żyć na sportowo.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Weekendowa uczta śniadaniowa. W dzień powszedni - na szybko

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2016 10:10
- Śniadanie to dla mnie taki moment, kiedy jeszcze świat cię nie dopada, bo zwykle jesteś w domu - można mieć dwie trzy minuty dla siebie - mówi Małgorzata Minta, autorka książek kulinarnych.
rozwiń zwiń