Kolorowe warzywa - to zasługa chemii

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2016 14:14
- Kolory w warzywach i owocach mają różnego rodzaju substancje chemiczne, które się różnią swoją budową chemiczną - mówią specjalistki z Zakładu Chemii Fizycznej. - W zależności od ich budowy otrzymujemy różne kolory - dodaje.
Audio
  • Dlaczego warzywa mają różne kolory - opowiadają ekspertki z Festiwalu Nauki
Kolorowe warzywa - to zasługa chemii
Foto: Jamie Hamel-Smith/stocksnap/domena publiczna

Na 20. Festiwalu Nauki oprócz uczestniczenia w wykładach, debatach, spotkaniach można też zjeść smacznie i kolorowo. Okazuje się, że cukry, takie jak glukoza są dla nas przezroczyste, niewidoczne, a za kolory odpowiadają inne substancje. 

- Chlorofil daje kolor zielony, karotenoidy występują w marchewkach, pomidorach czy dyni, one też odpowiadają za żółty kolor jesiennych liści - mówią adiunktki Agnieszka Zielińska i Katarzyna Zawada z Zakładu Chemii Fizycznej z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. 

Specjalistki zdradzają również czemu brokuł jest zielony, skoro zawiera wiele karotenoidów, opowiadają też gdzie znajdziemy antocyjany.

***

Tytuł audycji: "Stacja Nauka"

Prowadzi:  Patryk Kuniszewicz

Materiał: Kaja Zemła

Data emisji: 28.09.2016

Godzina emisji: 12.35

pj/kd

Czytaj także

Naukowcy radzą: przed zakupami zjedz jabłko

Ostatnia aktualizacja: 27.05.2015 19:00
Jak dowiedli naukowcy, jeśli przed pójściem do sklepu zjemy zdrową przekąskę, podczas zakupów włożymy do koszyka więcej zdrowych produktów.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Idziesz na zakupy? Zjedz jabłko, a kupisz zdrowsze produkty

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2015 13:32
Amerykańscy naukowcy dowiedli, że osoby, które przed zakupami zjadają jabłko, kupują o 25 proc. więcej owoców i warzyw niż badani, którzy tego nie robią.
rozwiń zwiń