X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Gujawa - karaibska siostra gruszki

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2018 14:26
Gujawa słynie z właściwości antyseptycznych i przeciwpasożytniczych, ze względu na wartości odżywcze ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej, jej liście sprawdzają się w łagodzeniu... bólu zębów.
Audio
  • Jak działa gujawa i dlaczego warto po nią sięgnąć? (Stacja Nauka/Czwórka)
Gujawa
GujawaFoto: Shutterstock.com/Apichat Khunraj

papaja dziewczyna 1200.jpg
Papaja. Jak działa na nas "owoc aniołów"?

Gujawa pospolita, nazywana też gruszlą właściwą, rosnąca m.in. w Ameryce Płd., to okrągłe owoce o miąższu białym, żółtawym lub różowym, w zależności od stopnia dojrzałości. - To owoc bardzo bogaty w antyoksydanty, m.in. witaminę C, której ma aż czterokrotnie więcej niż pomarańcza - mówiła Paula Nagel z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. - Jest także źródłem betakarotenu, który opóźnia starzenie się organizmu. Ma niską zawartość cukru i tłuszczu, reguluje także naszą perystaltykę jelit.

Jak smakuje gujawa i co wspólnego ma z popularną gruszką? Jak je się gujawę, czy można ją jeść na surowo i który rodzaj tego owocu świetnie sprawdza się w roli dodatku do naleśników? O tym w nagraniu materiału reporterskiego.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Data emisji: 5.02.2018

Godzina emisji: 12.47

kd/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Wiśnie są dobre na wszystko. Także na bezsenność

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2015 14:29
To rozwiązanie idealne dla osób, które mają problemy z zasypianiem. Naukowcy udowodnili, że na sen doskonale działa jedzenie wiśni.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Karambola - witaminowa gwiazda

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2017 15:40
Ma słodko-kwaśny smak i bardzo oryginalny kształt pięcoramiennej gwiazdy, dzięki czemu jest często wykorzystywana jako dekoracja potraw i deserów. Jest cennym źródłem witamin, choć nie dla każdego.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Durian - owoc dla odważnych

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2018 14:50
Jak ser pleśniowy, jak syrop z cebuli i śmietany albo... jak zgniłe mięso. Są tacy, którzy twierdzą, że durian to najbardziej śmierdzący owoc na świecie.
rozwiń zwiń