Przyprawy - patrz na datę ważności. Chroń się przed alergią i pleśnią

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2020 10:14
Wydaje się, że już nauczyliśmy się patrzeć na daty ważności produktów, które spożywamy. Wyjątkiem wciąż pozostają przyprawy, które wydają nam się tylko ziołowym proszkiem. Jednak po terminie przydatności do spożycia mogą być dla nas groźne. 
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Mareefe/Pixabay

jambalaya dżambalaja shutterstock 1200.jpg
Jambalaya - smakuje najlepiej przy nowoorleańskim jazzie

Doprawiając danie przyprawą po terminie często myślimy, że na pewno nam nie zaszkodzi. Jak się okazuje, to mylne przekonanie. Data ważności, przydatności do spożycia gra zawsze znaczącą rolę. 


Posłuchaj
03:58 czwórka stacja nauka 18.09.2020 przyprawy.mp3 Co się dzieje z przyprawami po terminie ważności opowiada Agnieszka Zagórska z Collegium Medicum UJ (Stacja Nauka/Czwórka)

Czym jest przyprawa? 

- Zawartość przypraw ziołowych to inne rzeczy niż te, które odnajdujemy w żywej roślinie. Sam proces suszenia i przygotowania przypraw do woreczków powoduje, że pierwotne substancje zmieniają się - mówi Agnieszka Zagórska z Collegium Medicum UJ. - Po pierwsze jest tam to, co czujemy, czyli olejki, które mają dwie frakcje główne tzw. lotne i nielotne.

  • Lotne - czujemy - są to przeważnie związki, które chemicznie możemy nazwać jako klasę polifenoli,
  • Nielotne - to terpenoidy, karotenoidy, to, co obserwujemy w papryce mielonej

Po co ta data ważności?

Jak każdy produkt na rynku, przyprawy też mają datę ważności, przydatności do spożycia. - Z punktu wiedzenia składników, które decydują o wartości odżywczo-smakowej przyprawy, po terminie ważności nie dzieje się tam nic złego - mówi specjalistka. - Natomiast termin ważności przypraw jest ogromnie ważny z tego względu, ze wszystkie lotne polifenole mają bardzo ważną właściwość - przeciwutleniającą. Dla samej przyprawy stanowią swoistego rodzaju konserwant - podkreśla. 

Ich obecność powoduje, że przypraw się nie psuje. - Nie narastają w przyprawie pleśnie, nie rozwijają się bakterie i dodatkowo nie tworzą się jakieś dziwne produkty, pożywki dla całego środowiska mikroorganizmów - wyjaśnia ekspertka. - Musimy sobie uświadomić, że mimo spełnienia wszelkich rygorów prawidłowego sporządzania żywności, nigdy to nie jest przygotowywane w próżni. W takim miejscu produkcji istnieje jakaś flora bakteryjna czy grzybicza - jak wszędzie - dodaje. 

Posłuchaj także:

Agnieszka Zagórska zwraca też uwagę na sposób w jaki sami używamy przypraw, wielokrotnie wkładając dłoń do woreczka. - Sami nadkażamy ten produkt - wyjaśnia. - Jest naukowo udowodnione, że przyprawa po terminie może dalej pachnie, ale może mieć zwiększony poziom zarodników grzybów, może zaczynają się tam tworzyć pleśnie - czego my nie widzimy. 

Po terminie ważności w naszej przyprawie mogą też wytworzyć się maleńkie fragmenty związków chemicznych. - One same są niegroźne, ale w kombinacji z innymi składnikami np. włóknami roślinnymi, może powodować alergie krzyżowe - dodaje specjalistka.  

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Mateusz Kulik

Materiał przygotowała: Adrianna Janiszewska

Data emisji: 18.09.2020

Godzina emisji: 12.24

pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Co już pyli, a co zacznie za chwilę?

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2019 14:43
Zatkany nos, czerwone, łzawiące oczy - to objawy, które doskonale znają alergicy. Wiosna oprócz ciepła, przynosi też trudny czas dla osób uczulonych na pyłki. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Moda zaczyna się od stóp. Zadaj szyku butem

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2020 17:48
Marilyn Monroe powiedziała kiedyś: "Daj dziewczynie odpowiednie buty, a zawojuje świat". Stylistki podkreślają, że to prawda ważna i dziś, bo buty nadają szyku, dopełniają modowe stylizacje, a nierzadko dodają kobiecie pewności siebie.  
rozwiń zwiń