Camilla Läckberg. O morderstwach ze smakiem

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2016 17:00
Uwielbia jeść i pisać o morderstwach. A nawet pisać o jedzeniu z morderstwem w tle. - Autorka kryminałów i znany mistrz kuchni popełnili razem "Smaki z Fjällbacki", czyli książkę z przepisami najlepszych dań z tamtej części Szwecji - opowiada Inga Sawicka, tłumaczka książek Camilli Läckberg.
Audio
  • Camilla Läckberg. O autorce poczytnych kryminałów, która pisząc o morderstwach nie zapomina o kuchni (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Szwedzi są mistrzami w przyrządzaniu ryb i ich kuchnia w dużej mierze opiera się właśnie na takich przysmakach
Szwedzi są mistrzami w przyrządzaniu ryb i ich kuchnia w dużej mierze opiera się właśnie na takich przysmakachFoto: Pixabay/makamuki0/dom. publiczna

Camilla Läckberg jest nie tylko autorką niezwykle poczytnych kryminałów, ale też prawdziwą bizneswoman. Na swoich książkach zarobiła fortunę, regularnie pojawia się w szwedzkiej prasie, ostatnio pisarka wystąpiła też w "Tańcu z gwiazdami". - Jej książki oprócz tego, że mają interesującą intrygę, poszerzają także znajomość szwedzkich realiów. Także tych, dotyczących kulinariów - tłumaczy rozmówczyni Beaty Kwiatkowskiej.

Inga Sawicka Camilla Läckberg sama przyznaje, że nie aspiruje do wysokiej literatury, że chce pisać dobre książki rozrywkowe. Trzeba przyznać, że świetnie jej to wychodzi

Dlaczego w Szwecji potrawy z homarów i krewetek uznawane są za mało wyszukane dania i czy szwedzkie słodkości tuczą mniej niż polskie? W audycji zdradzamy też, jak odprężają się bohaterowie kryminałów Camilli Läckberg i dlaczego robią to... przy stole.

***

Tytuł audycji: "Sztuka Jedzenia"

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Inga Sawicka (tłumaczka książek Camilli Läckberg)

Data audycji: 30.10.2016

Godzina audycji: 15.40

kul/mk

Czytaj także

Gastrobanda. Cała prawda o kuchni od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2016 16:20
- Nawet jeśli kuchnia jest otwarta i teoretycznie gościom restauracji wydaje się, że widzą, co się tam dzieje, to jest to zaledwie ułamek prawdy - przekonują autorzy książki "Gastrobanda. Wszystko, co powinieneś wiedzieć zanim wyjdziesz coś zjeść".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Fast foody jako dzieła. Sztuka sięgnęła… stołu

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2016 08:00
Złoty kebab w świątyni, spaghetti zdobiące dach budynku czy przeskalowane frytki pełniące funkcję monumentu - wysokokaloryczne, tłuste, niezdrowe fast foody wkraczają do galerii sztuki i stają się atrakcyjne dla artystów.
rozwiń zwiń