X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

"Po tamtej stronie". Opowieść o restauracji, w której przegląda się Europa

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2017 12:00
- Najzabawniejsza i najważniejsza część akcji nowego filmu Kaurismäkiego rozgrywa się w podupadającej restauracji, w której krzyżują się losy mieszkańca Helsinek i uchodźcy z Syrii - opowiada dziennikarz filmowy Łukasz Knap.
Audio
  • O filmie "Po tamtej stronie" opowiada dziennikarz filmowy Łukasz Knap (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Kadr z filmu Po tamtej stronie, reż. Aki Kaurismki
Kadr z filmu "Po tamtej stronie", reż. Aki KaurismäkiFoto: mat. prasowe/Gutek Film

Łukasz Knap Należąca do głównego bohatera restauracja przypomina mi knajpy z czasów PRL-u. Trochę obmierzła, z odklejającą się tapetą. Idealnie wpisująca się w stylistykę retro

"Po tamtej stronie" to nagrodzona na ostatnim festiwalu w Berlinie czarna komedia kultowego fińskiego twórcy Akiego Kaurismäkiego. - Z jednej strony mamy tutaj historię syryjskiego uchodźcy, z drugiej uchodźcy wewnętrznego, który może być alter ego samego reżysera - opowiada krytyk i tłumaczy dlaczego.

"Po tamtej stronie" to także opowieść o jedzeniu. - W jednej ze scen bohaterowie pokazują, co zrobić kiedy chcemy zaserwować gościom sushi, a zabraknie nam łososia i ryby maślanej. Przygotowane przez nich danie to... karny posiłek dla Japończyków - dodaje Knap.

W jaki sposób uchodźcy wpływają na kulturę Finlandii? Czy kuchnia jest dobrym miejscem, żeby zderzać "swojskość" z "obcością"? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Łukasz Knap (dziennikarz filmowy)

Data emisji: 29.10.2017

Godzina emisji: 15.32

kul/ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Trevor Graham: jedzeniem opowiadam o historii świata

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2017 11:10
- Majonez może być pełnoprawnym bohaterem filmu, a hummus przyczynić się do wojny - przekonuje reżyser Trevor Graham, jeden z gości tegorocznej edycji festiwalu Transatlantyk.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jeść mięso czy nie jeść mięsa? Oto jest pytanie

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2017 18:36
- Film "Głód mięsa" nie narzuca żadnych rozwiązań czy odpowiedzi, tylko zachęca do refleksji i zastanowienia się nad tym, co jest dobre dla naszego organizmu - mówi Kuba Gutek z Films For Food.
rozwiń zwiń