X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Trevor Graham: jedzeniem opowiadam o historii świata

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2017 11:10
- Majonez może być pełnoprawnym bohaterem filmu, a hummus przyczynić się do wojny - przekonuje reżyser Trevor Graham, jeden z gości tegorocznej edycji festiwalu Transatlantyk.
Audio
  • Trevor Graham opowiada o wątkach kulinarnych w swoim filmowym dorobku (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Make Hummus Not War w reżyserii australijskiego podróżnika i dokumentalisty Trevora Grahama to opowieść o konflikcie izraelsko-palestyńskim opowiedziana z punktu widzenia klimatycznych małych knajpek i rodzinnych restauracyjek na ulicach Jerozolimy, Beirutu, Tel Avivu i Nowego Jorku (na zdj. plakat do filmu)
"Make Hummus Not War" w reżyserii australijskiego podróżnika i dokumentalisty Trevora Grahama to opowieść o konflikcie izraelsko-palestyńskim opowiedziana z punktu widzenia klimatycznych małych knajpek i rodzinnych restauracyjek na ulicach Jerozolimy, Beirutu, Tel Avivu i Nowego Jorku (na zdj. plakat do filmu)Foto: mat. prasowe

Trevor Graham Każdy film, który robię, ma jakiś kulinarny aspekt. Staram się koncentrować na potrawach i smakach, które lubię

Trevor Graham jest Australijczykiem i od ponad 30 lat pisze scenariusze, produkuje i reżyseruje filmowe dokumenty. W swoim dorobku ma m.in. bardzo dobrze oceniane i nagradzane na festiwalach obrazy "Make Hummus Not War" i "Monsieur Mayonnaise". - To opowieść o Philippie Mora, który stworzył komiks o przeżyciach jego rodziców podczas II wojny światowej. To historia z ogromną dawką emocji, a jej elementy, z pozoru nie bardzo do siebie pasujące, układają się jak puzzle. Tytułowy zaś majonez odgrywa tutaj bardzo ważną rolę - opowiada Graham i wyjaśnia, w jaki sposób bagietka z majonezem stała się paszportem do wolności i dlaczego majonez jest symbolem kuchni francuskiej.

Czytaj także
meryl streep 1200.jpg
Filmy jak książka kucharska. Czy nauczymy się gotować w kinie?

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Data emisji: 23.07.2017

Godzina emisji: 15.08

kul/mk

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

W kinie Jarmuscha jedzenie to przekaźnik

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2016 17:16
- I to nie tylko stanów emocjonalnych. Może być także przyczynkiem do jakiejś dyskusji - mówi krytyczka filmowa Madga Maksimiuk. Na srebrnych ekranach premiera "Patersona", nowego filmu Jima Jarmuscha, a w "Sztuce jedzenia" sprawdzamy wątki kulinarne w twórczości reżysera.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nieme kino... od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2017 16:40
Jak pokazać emocje przy stole bez rozmów i dźwięku sztućców? Czy najlepsze momenty wyjęte z niemych filmów obfitują w sceny kulinarne?
rozwiń zwiń