X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Czy w kuchni można zmieniać świat na lepsze?

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2019 17:00
Bohaterki filmu "Boginie jedzenia" nie mają co do tego wątpliwości - gastronomia jest platformą komunikacji z innymi, daje możliwość edukacji, poznawania swoich kultur i tradycji, a także rozwoju lokalnego biznesu. Wtóruje im w tym Maya Gallus, reżyserka filmu "The Heat: A Kitchen (R)evolution".
Audio
  • Czy świat kulinarny potrzebuje feminizmu? (Sztuka jedzenia/Czwórka)
  • Jakie są "Boginie jedzenia"? (Pierwsze słyszę/Czwórka)
(zdj. ilustracyjne)
(zdj. ilustracyjne)Foto: Joshua Resnick/Shutterstock.com

Jedzenie jest mikrokosmosem społeczeństwa Maya Gallus

To ciekawy dokument o kobiecym środowisku kulinarnym. Przedstawia on kilka sylwetek kobiet, które muszą walczyć o swoje. - Nazwałam ten film "Kuchenne (R)ewolucje" po to, by jego treść odczytywać także w kontekście ewolucji - wyjaśnia Maya Gallus. - Wierzę, że jesteśmy w trakcie zmian i że ludzie są w stanie dostrzec, że funkcjonujący od dawna system "macho" musi ustąpić miejsca innemu - bardziej ludzkiemu i zrównoważonemu - dodaje.

Jedną z bohaterek "The Heat" jest szefowa kuchni Angela Hartnett, która współpracowała m.in. z Gordonem Ramsey'em. Jak wspomina ten czas? Czy uważa, że kulinarny świat potrzebuje feminizmu? Co serwuje gościom w swoich restauracjach w Londynie? Zapraszamy do wysłuchania nagrania z audycji.  

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Data emisji: 27.10.2019

Godzina emisji: 13.15

kul/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Julia Gniadecka - dziewczyna z Fabryki snów

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2019 13:00
W kinie zakochała się jako dziewczynka, przez "Opowieści z Narnii". Po latach zaczęła wpsółpracować z producentem tego filmu Markiem Johnsonem i dziś mieszka w Los Angeles i w Fabryce snów realizuje swoje marzenia.
rozwiń zwiń