Anthony Bourdain. "Pokazał kuchnię od kuchni"

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2020 15:20
Był wszędzie, kosztował wszystkiego, odszedł tragicznie w 2018 roku. Kiedy świat dowiedział się o śmierci Anthony'ego Bourdaina, mistrzowie kuchni z całego świata pożegnali go słowami: Tony, coś Ty najlepszego nam zrobił?  
Anthony Michael Tony Bourdain  amerykański szef kuchni, kucharz, aktor, muzyk, restaurator, piosenkarz, osobowość telewizyjna zmarł 8 czerwca 2018 roku
Anthony Michael „Tony” Bourdain – amerykański szef kuchni, kucharz, aktor, muzyk, restaurator, piosenkarz, osobowość telewizyjna zmarł 8 czerwca 2018 rokuFoto: Donald Bowers Photography /shutterstock.com

Anthony Bourdain był człowiekiem, który "przejadł świat" Małgorzata Minta

Anthony Bourdain urodził się w Nowym Jorku w 1956 roku. Jego mama była redaktorką w "New York Times", ojciec - producentem muzyki klasycznej. W drugiej połowie lat 70. kształcił się w Kulinarnej Szkole Amerykańskiej. Ale na swój sukces musiał długo czekać. 

Posłuchaj
12:03 [CZWORKA]Sztuka jedzenia 1 listopad 2020 bourdin.mp3 Anthony Bourdain - najlepszy gawędziarz wśród mistrzów kuchni (Sztuka jedzenia/Czwórka) 

Czytaj także
shutterstock pat thai tajlandia jedzenie KoBoZaa 1200.jpg
Jedzenie zaczyna się od opuszków palców

Kariera Bourdaina nabrała rozpędu w 1999 roku. Wtedy magazyn "New Yorker" opublikował jego artykuł "Don't Eat Before Reading This" ("Nie jedz przed przeczytaniem tego"), który był początkiem drogi do wydanej rok później książki "Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly". - Bourdain pokazał ludziom kuchnię od kuchni i zrobił to zanim rozpoczął się "jedzeniowy boom" - opowiada dziennikarka Małgorzata Minta. - Pokazał wszystkie grzeszki, jakich czasami dopuszczają się kucharze oraz niepisane prawidła, które znane są insiderom związanym z branżą restauracyjną.

Posłuchaj także:

Na jej podstawie tej książki powstał później serial komediowy, a Bourdain stał się niezwykle popularną odobowością telewizyjną. Prowadził własne programy w Food Network i Travel Channel, a od 2013 roku w CNN. - To, co dla mnie jest jego największą zasługą, to to, że unaocznił i nauczył ludzi, że jedzenie jest kluczem do poznawania innych ludzi i innych kultur. Jedzenie rozwiązuje języki, sprawia, że znikają różnice i bariery.

Anthony Bourdain on what you should eat in New York City / Tech Insider

Anthony Bourdain popełnił samobójstwo 8 czerwca 2018. Miał 61 i życie, o jakim kilkanaście lat wcześniej nie śmiałby nawet pomarzyć.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka kulinarna, autorka książki "Tutto bene")

Data emisji: 01.11.2020

Godzina emisji: 13.15

kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Czy w kuchni można zmieniać świat na lepsze?

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2019 17:00
Bohaterki filmu "Boginie jedzenia" nie mają co do tego wątpliwości - gastronomia jest platformą komunikacji z innymi, daje możliwość edukacji, poznawania swoich kultur i tradycji, a także rozwoju lokalnego biznesu. Wtóruje im w tym Maya Gallus, reżyserka filmu "The Heat: A Kitchen (R)evolution".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tradycyjna kuchnia żydowska. "Pełna smaków i bliskości"

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2020 16:00
Tradycje kuchni żydowskiej, tak jak i języki, którymi porozumiewają się Żydzi, wyrastają z miejsca, w którym mieszkali, z kultury diaspory. - Naleśniki z serem, kluski leniwe to potrawy, które pod różnymi nazwami funkcjonują w książkach kucharskich wielu narodów - mówi hebraista i przewodnik Franciszek Bojańczyk. 
rozwiń zwiń