Tradycyjna kuchnia żydowska. "Pełna smaków i bliskości"

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2020 16:00
Tradycje kuchni żydowskiej, tak jak i języki, którymi porozumiewają się Żydzi, wyrastają z miejsca, w którym mieszkali, z kultury diaspory. - Naleśniki z serem, kluski leniwe to potrawy, które pod różnymi nazwami funkcjonują w książkach kucharskich wielu narodów - mówi hebraista i przewodnik Franciszek Bojańczyk. 
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: Inna Reznik/shutterstock.com

Żydzi, którzy odwiedzają Warszawę, smaki dzieciństwa odnajdują w barach mlecznych. Jedzą pierogi i mówią, że smakują jak u babci Zosia Bojańczyk

Rozmówca Beaty Kwiatkowskiej zaznacza także, że mówienie o wielkim powrocie dań koszernych na polskie stoły jest dużą przesadą, bo one nigdy z nich nie zniknęły, zostały tylko wyrwane z żydowskiego kontekstu. Franciszek Bojańczyk podkreśla również, jak ważną rolę w kuchni żydowskiej pełni... bliskość. - To pojęcie w ogóle definiuje judaizm - mówi. - Tu bardzo ważne jest społeczne przeżywanie religii, świąt oraz wspólnych posiłków - dodaje.  

Posłuchaj
16:33 [CZWORKA]Sztuka jedzenia 27 wrzesień 2020 kuchnia zydowska.mp3 Kuchnia żydowska - jak łączy tradycję z nowoczesnością? (Sztuka jedzenia/Czwórka) 

O rosole mówi się, że to żydowska penicylina. Ale w Izraelu raczej się go nie podaje, ze względu na upalną pogodę Franciszek Bojańczyk

Tisz w języku jidysz oznacza stół, w tradycji zaś radosny czas spędzany na jedzeniu, piciu, śpiewaniu i rozmowach przy wspólnym stole. Tisz to także nazwa Festiwalu Żydowskiego Jedzenia organizowanego przez Muzeum POLIN. Jego uczestnicy sprawdzą, co można ugotować z książki kucharskiej wydanej w jidysz w przedwojennej Warszawie, przekonają się, że kasza i makaron mogą do siebie pasować. Na warsztatach nauczą się, jak zaplatać szabatową chałkę i dowiedzą się, dlaczego drzewko dające słodkie, żółte owoce stało się bohaterem książki. - Jedzenie będzie okazją do budowania wspólnoty, pomimo fizycznego dystansu i szukania rzeczy, które, tak jak jedzenie, zbliżają nas do siebie. Po raz kolejny pokażemy bliskie związki kuchni żydowskiej i polskiej, ich przenikanie się oraz wzajemne inspirowanie - opowiadają Żaneta Czyżniewska i Zosia Bojańczyk z POLIN. - Impreza rozpocznie się 30 września i potrwa do 4 października. 

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia: BLISKO | Muzeum POLIN

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Goście: Żaneta Czyżniewska i Zosia Bojańczyk (Muzeum POLIN), Franciszek Bojańczyk (przewodnik)

Data emisji: 27.09.2020

Godzina emisji: 13.25

kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Nestor Grojewski. Kucharz, który uwiódł gwiazdy Hollywood

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2016 16:30
Karmił m.in. Cameron Diaz, Matta Damona i Leonarda DiCaprio. - Jednym z wyrazów uznania było dla mnie to, że reżyser Martin Scorsese przestał jadać "na mieście" i to nawet w najlepszych restauracjach - opowiada Nestor Grojewski.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Philly cheesesteak. Sentymentalna kanapka z Pensylwanii

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2020 11:00
Filadelfia smakuje sandwichem hoagie, sosem serowym, stromboli, miękkimi preclami oraz cheesesteakiem. - Philly cheesesteak to klasyk fast foodu z Pensylwanii. Kanapka, która rozpływa się w ustach - mówi Alan Bochinski z Philly's Finest.
rozwiń zwiń