Kulinarni futurolodzy - przyszłość naszej kuchni jest wegetariańska

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2021 14:51
Już w 1913 roku Gustav Bishoff prognozował, że w XXI wieku, dieta ludzkości będzie składała się głównie z produktów roślinnych. Jego przepowiednie się poniekąd sprawdzają, bo w samej Polsce jest już milion wegetarian i wegan.​ W audycji zastanowimy się również, czy twórcy filmowi potrafią przepowiadać przyszłość nie tylko kulinarną. 
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock/Photographee.eu

 

shutterstock pat thai tajlandia jedzenie KoBoZaa 1200.jpg
Jedzenie zaczyna się od opuszków palców

W 1982 Rydley Scott w  "Łowcy androidów" wyobrażał sobie, że w roku 2019 roku, ludzie piją słodkie gazowane napoje. W filmie pojawia się też azjatycki street food. 

Czytaj także:

Główny bohater, Rick Deckard, jako członek specjalnego oddziału policji tropi i eliminuje replikantów - istoty stworzone za pomocą biotechnologii do wykonywania niebezpiecznych zadań. Bohatera poznajemy w White Dragon Noodle Bar, gdzie cierpliwość wynagradza mu miska gorących noodli. Czy Ridley Scott miał rację wyobrażając sobie w latach 80. rok 2019?


***

Na audycję "Sztuka jedzenia", w niedzielę (10.01) o godz. 13.05 zaprasza Beata Kwiatkowska

aw


Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnia

Czytaj także

Mięso z konopi? Czy to przyszłość?

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2020 10:37
Dobra wiadomość dla wegetarian - firma z Nowej Zelandii opracowała roślinny zamiennik mięsa. Dodatkowo ma zawierać więcej białka niż to prawdziwe.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Chleb i okruszki" - czyli jak połknąć piekarniczego bakcyla

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2020 17:20
Wiele osób chciałoby, a boi się piec chleb. Eliza Mórawska-Kmita przekonuje, że nie ma się czego bać, trzeba próbować, zaufać intuicji, a najlepiej zacząć od bułek na drożdżach.
rozwiń zwiń