Staliśmy się foodies, ale wciąż najchętniej zamawiamy pizzę

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2020 12:00
Wybory kulinarne Polaków, przez ostatnie lata, bardzo się zmieniły. Polacy stali się foodies, czyli osobami, które zaczynają próbować nowych potraw i doceniać dania z najdalszych zakątków świata.  
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/Olga Klochanko

poke bowl 1200.jpg
Poke bowl - hawajska odpowiedź na sashimi

Coraz częściej na naszych stołach lądują bardziej wyszukane smaki, kulinarne eksperymenty. Ostatnia dekada przyniosła wzrost świadomości kulinarnej Polaków. W mijającym dziesięcioleciu, aż 85 procent z nas spróbowało nieznanej wcześniej kuchni świata, co wynika z badania "Rozwój kultury kulinarnej w Polsce 2010 -2020" przeprowadzonego na zlecenie serwisu pyszne.pl. - Na rozwój zwyczajów żywieniowych w Polsce, na przestrzeni ostatnich 10 lat, miał wpływ szereg czynników jak np. popularyzacja podróżowania po całym świecie, otwarte granice, powszechny dostęp do internetu, smartfony, instagram - mówi Katarzyna Makowska z pyszne.pl.


Posłuchaj
03:20 czwórka pierwsze słyszę 9.09.2020 foodies.mp3 Jak zmieniły się kulinarne wybory Polaków na przestrzeni ostatniej dekady - komentuje Katarzyna Makowska, pyszne.pl (Pierwsze słyszę/Czwórka)

 

Jedzenie, poza aspektem społecznym i zaspokajaniem podstawowych potrzeb, stało się sposobem na definiowanie swojego stylu życia i wyrażanie siebie Katarzyna Makowska

Z danych raportu wynika, że aż 48 procent Polaków deklaruje wzrost zainteresowania trendami kulinarnymi na przestrzeni ostatnich 10 lat. A za najważniejsze wydarzenia kulinarne ostatniej dekady Polacy uznali takie momenty jak: 

  • boom na programy kulinarne
  • pierwsza gwiazdka Michelin dla polskiej restauracji

Czytaj także: Od opon do kulinarnych wyróżnień - historia przewodnika Michelin

  • wyróżnienie Warszawy w międzynarodowym konkursie miast przyjaznych wegetarianom


- Polacy odkrywają nowe smaki po raz pierwszy wielu z nas spróbowało: sushi, hummusu, kuchni gruzińskiej czy curry - wymienia Katarzyna Makowska. - Często nowym doświadczeniem kulinarnym było próbowanie nowych rodzajów owoców oraz gotowanie nowych rodzajów potraw. Mimo to jednak wciąż zamawiamy najwięcej: pizzy, kuchni włoskiej i burgerów - dodaje. 

Najważniejszym autorytetem kulinarnym jest dla każdego z nas własna mama Katarzyna Makowska

Specjalistka zwraca uwagę, że nasze podejście do kuchni zostało też zmienione przez powstanie serwisów do zamawiania jedzenia online. - Jedno kliknięcie i kuchnie świata stoją przed nami otworem - podkreśla. - Możemy próbować czego chcemy, takie serwisy pomagają też oszczędzić czas - dodaje. 

Rozmówczyni Mateusza Kulika podkreśla, że raport pokazuje również rosnącą trendy na zdrowe odżywianie. W Polsce jest już ponad milion osób na diecie wegetariańskiej, rośnie liczba osób ograniczających spożycie glutenu, a dobry produkt, jego jakość liczy się i dla klientów i dla restauracji. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał: Mateusz Kulik

Data emisji: 09.09.2020

Godzina emisji: 7.15

pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Tajemnice patelni, czyli dlaczego jedzenie przywiera?

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2020 13:00
Jeśli blacha patelni nie jest izolowana od potrawy, to często występuje zjawisko zwane adhezją, czyli przywieraniem. Do izolacji możemy wybrać olej, ale może lepszy będzie politetrafluoroetylen?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Chimichanga - przepyszne dzieło przypadku

Ostatnia aktualizacja: 06.09.2020 12:04
Podobno było to tak, że pewnego razu jednej kucharce wpadło burrito do frytury. I tak powstało nowe danie - chimichanga. 
rozwiń zwiń