Z miłości do chleba i spraw ważnych Gościnią audycji "Droga przez mąkę" była Monika Walecka – piekarka, fotografka, autorka książki "Opowiadania drewnianego stołu" oraz właścicielka piekarni "Cała w Mące". Podczas lockdownu rozdała siedemset zakwasów na chleb, potem swoimi wypiekami aktywnie wspierała Strajk Kobiet. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski kuchnia pandemia
Warsztaty wypiekania chleba wg Łukasza Radziszewskiego Łukasz Radziszewski to malarz i dydaktyk, autor wystaw w najważniejszych instytucjach w Polsce. Od kilku lat organizuje profesjonalne szkolenia piekarnicze i uczy samodzielnego wypieku chleba. Korzysta z zakwasu, który otrzymał od mamy, ta zaś od sąsiadki. Według ustaleń zakwas był pielęgnowany przez co najmniej kilka pokoleń gospodyń wiejskich. Zobacz więcej na temat: Dorota Sokołowska Dwójka
Święconka. Tysiące lat tradycji w jednym koszyku W niewielu miejscach na świecie zachował się zwyczaj święcenia pokarmów w Wielką Sobotę, ale takiej święconki, jaką robią Polacy, nie ma nigdzie. Elementy tej tradycji poświadczone są już w średniowiecznych źródłach, a jej korzenie sięgają jeszcze dalej w przeszłość. Zobacz więcej na temat: Wielkanoc święta tradycja historia Polski chrześcijaństwo katolicyzm judaizm Żydzi Jezus Chrystus religia jedzenie jajko wypieki Kościół
Larwy w jedzeniu już od 10 lutego. Nowe przepisy w UE W niektórych produktach spożywczych na terenie Unii Europejskiej możliwe będzie stosowanie proszku z suszonych całych larw mącznika młynarka. Podano też dokładnie, o jakie produkty chodzi. Rozporządzenie w tej sprawie opublikowano jeszcze w styczniu, a nowe przepisy obowiązywać będą od 10 lutego 2025 roku. To wiadomość ważna dla wszystkich, którzy nie mają ochoty na taką dietę, a dla alergików wręcz kluczowa. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Unia Europejska owady produkcja jedzenie żywność pieczywo makaron ziemniaki zdrowie GOSPODARKA Komisja Europejska
Bierzesz pieczywo w sklepie bez rękawic ochronnych? To może drogo kosztować! Przez lata umieszczane w sklepach spożywczych hasło "towar macany należy do macanta" budziło jedynie śmiech. Jednak nie powinno się go ignorować, gdyż tę kwestię reguluje również polskie prawo. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA pieczywo higiena sklep Jacek Frentzel Robert Grzędowski Trójka Zobacz także
Focaccia sprzed 9 tysięcy lat. Wypiek tego typu pojawił się już w późnym neolicie Badania wskazują, że między 7000 a 5000 rokiem p.n.e. rolnicze społeczności w regionie Żyznego Półksiężyca na Bliskim Wschodzie wypiekały duże bochenki chleba i odpowiednik obecnej focaccii o różnych smakach na specjalnych tacach. Zobacz więcej na temat: kulinaria HISTORIA Mezopotamia Bliski Wschód archeologia wypieki kuchnia prehistoria odkrycia i ciekawostki odkrycia archeologiczne
Światowy Dzień Chleba otwiera temat zdrowych wypieków Zdarza Wam się zjadać na śniadanie kawałek chleba? Dziś najczęściej przygotowuje się go z pszenicy, ale dawniej do chleba dodawano ziemniaki a nawet groch. Jaka jest historia chleba, kto go wymyślił i kiedy? Czym jest zakwas i co oznacza słowo płaskurka? Jak bardzo różnią się od naszego chleby jadane na świecie? Zobacz więcej na temat: wypieki kulinaria radio dla dzieci
Jak zachować świeżość pieczywa? Polscy naukowcy mają pomysł 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji naukowcy z Łukasiewicz - Instytutu Chemii Przemysłowej postanowili pochwalić się swoim innowacyjnym pomysłem, który w przyszłości może pomóc dłużej utrzymywać świeżość pieczywa. Zobacz więcej na temat: POLSKA jedzenie żywność pieczywo NAUKA badania Warszawa biotechnologia naukowcy
Karolina Smyk, autorka bloga "Smyk w kuchni": najgorsze, co można sobie zrobić, to jedzenie byle jak Trzymać się sztywno przepisu na wypieki czy eksperymentować ze składnikami? Czy własne pieczywo może być zdrowsze i smaczniejsze od tego, które możemy kupić w sklepie? O tym mówiła w studiu Czwórki Karolina Smyk, autorka kulinarnego bloga "Smyk w kuchni". Zobacz więcej na temat: Czwórka Numer Raz Michał Witak gotowanie pieczenie chleba chleb żytni chleb razowy chleb orkiszowy kulinaria
Chleb. To z niego powstała sztuka kulinarna Zapach świeżo upieczonego chleba jest jednym z najpiękniejszych zapachów świata. Monika Walecka opowiedziała nam, gdzie szukała inspiracji do tworzenia pieczywa. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria
Zamienniki mięsa, napoje, kosmetyki. Nieoczywiste wyroby z pieczywa - Nie musimy zjadać czerstwego chleba, możemy go przerobić na coś innego - przekonuje w Polskim Radiu 24 Katarzyna Młynarczyk, pomysłodawczyni i założycielka projektu Rebread. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 żywność jedzenie pieczywo społeczeństwo Marta Hoppe
Drożdże kontra zakwas. Chleb - jak i z czego najlepiej go wypiekać? Piekarstwo, podobnie jak wiele innych dziedzin życia, ewoluuje. Zmieniają się składniki czy sposoby wypieku. Mimo że obecnie w publikacjach nt. piekarstwa dominuje zakwas, to drożdże ciągle mają swoich fanów. Należy do nich Piotr Kucharski - autor książek o pieczeniu - który podzielił się w "Drodze przez mąkę" swoimi spostrzeżeniami na temat wypieków. Zobacz więcej na temat: Dwójka kulinaria gotowanie jedzenie wypieki Łukasz Modelski Piotr Kucharski
Chleb jak za czasów dzieciństwa. "Zakwas szczęśliwy" - reportaż Jakuba Tarki Wśród wspomnień z dzieciństwa wiele osób wymienia zapach i smak chleba. Niegdyś Polska słynęła z dobrego pieczywa i małych lokalnych piekarni, do których można było trafić po zapachu. Niestety, przez ostatnie dziesięciolecia pracę wprawnych rąk zastąpiły maszyny, a mistrzów piekarnictwa – wielcy sieciowi producenci chleba. Lokalne piekarnie, by sprostać konkurencji i przetrwać, też mocno obniżyły standardy i jakość. Zobacz więcej na temat: reportaż Jakub Tarka pieczywo pieczenie chleba
Niezapomniany smak świeżego chleba z dzieciństwa. Reportaż "Zakwas szczęśliwy" Jakuba Tarki Wśród wspomnień z dzieciństwa wiele osób wymienia zapach i smak chleba. Niegdyś Polska słynęła z dobrego pieczywa i małych lokalnych piekarni, do których można było trafić po zapachu. Niestety, przez ostatnie dziesięciolecia pracę wprawnych rąk zastąpiły maszyny, a mistrzów piekarnictwa – wielcy sieciowi producenci chleba. Lokalne piekarnie, by sprostać konkurencji i przetrwać, też mocno obniżyły standardy i jakość. Zobacz więcej na temat: reportaż Jakub Tarka Trójka pieczywo pieczenie chleba pr poleca
Świąteczne przygotowania. Rób je tak, by nie marnować jajek, chleba i sałatki jarzynowej Święta Wielkanocy to czas tradycji, obfitości, ale też - strat cennych zasobów, między innymi wody. Po kilku dniach świętowania do koszy na śmieci trafiają najczęściej: sałatka jarzynowa, chleb i jajka. Warto temu zapobiegać. Zobacz więcej na temat: Czwórka Wielkanoc Jaja w kuchni jedzenie ekologia ślad wodny żywność woda marnowanie żywności Kamil Jasieński
Najstarszy chleb na świecie. Niezwykłe odkrycie w Turcji Podczas wykopalisk archeologicznych w starożytnej osadzie Çatalhöyük w środkowej Turcji odnaleziono najstarszy chleb na świecie. Eksperci oceniają wiek bochenka na 8600 lat - podała we wtorek agencja Anatolia. Zobacz więcej na temat: HISTORIA Turcja archeologia odkrycia i ciekawostki odkrycia archeologiczne prehistoria NAUKA
Jak upiec pyszny domowy chleb? Ekspert podpowiada Domowe wypiekanie chleba, szczególnie na wsi, było kiedyś jedną z podstawowych umiejętności. Teraz wszystkie wypieki można kupić, ale może zdrowiej i lepiej zabawić się w domowego piekarza? Jak przygotować zakwas? A może są przepisy, które pozwalają na pieczenie chleba w prostszy sposób? Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska chleb żytni chleb orkiszowy pieczywo pieczenie chleba gotowanie zdrowie dieta
Widmo głodu wisi nad Strefą Gazy. Ludzie stoją po chleb całymi dniami Zespół Sky News w Gazie sfilmował setki ludzi desperacko próbujących zdobyć chleb w jednej z niewielu piekarni działających w Rafah. Chleb stał się w Gazie cenny jak złoto - relacjonują dziennikarze stacji telewizyjnej. ONZ ostrzega, że Gazie grozi głód. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Azja Strefa Gazy żywność