X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Smażenie może popsuć najzdrowszą żywność

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2019 15:08
Tłuste jedzenie zwiększa ryzyko śmierci o 13 procent. Smażenie może "zmienić dobrą rzecz w coś szkodliwego".
Audio
  • Jak tłuste i smażone jedzenie wpływa na nasze zdrowie? (Czwórka/Pierwsze słyszę)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock

Autorzy badania zwracają uwagę na niebezpieczeństwa związane ze smażonym jedzeniem, w szczególności rybami i kurczakiem. To nie przypadek, że badanie powstało w USA, miejscu słynącym z opierających się na smażeninie fastfoodach. Skala niebezpieczeństwa jest na tyle duża, że autor badania, Wei Bao z Uniwersytety stanu Iowa, mówi o zagrożeniu dla zdrowia publicznego. - Okazuje się, że jedząc przynajmniej raz dziennie smażone mięso, a głównie tu badano kurczaka, to zachorowania i śmiertelność może wzrosnąć o 13 procent, zaś w przypadku ryb lub owoców morza o około 7 procent - mówi dietetyk Poradni z kaloriami na pieńku Magdalena Czyrynda-Koleda. - Ryby uchodzą za bardzo zdrowe, ale po ich usmażeniu mogą stracić część swoich właściwości - dodaje. 

Podobne badania kilka lat temu przeprowadzili Hiszpanie, ich wyniki nie były aż tak alarmujące. Dlaczego? Gdzie leży sekret i czemu lepiej smażyć na oleju rzepakowym, a nie słonecznikowym? 

O tym m.in. w materiale Martyny Ogonek

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Data emisji: 31.07.2019

Godzina emisji: 8.47

pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Dieta "clean eating" podbija Stany, ale nie jest nowością

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2019 10:54
Na dietę "clean eating" decyduje się coraz więcej Amerykanów, są wśród nich aktorzy i celebryci. Lekarze też mówią, że to dobry wybór. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Warzywa i owoce dla zdrowia i życia

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2019 12:14
Jedzenie 5 porcji warzyw i owoców dziennie jest elementem zdrowej i zbilansowanej diety promowanej przez Instytut Żywnosci i Żywienia. Niestety tylko 20 procent Polaków spożywa je 2 razy dziennie. 
rozwiń zwiń