Kary za marnowanie żywności. 60 procent jedzenia ląduje w kuchennym koszu

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2021 08:38
Problem marnowania żywności dotyczy ogromnej liczby państw całego świata. Chiny chcą z tym walczyć specjalną ustawą, w Polsce już bada się, na którym etapie tracimy najwięcej jedzenia. 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/Victoria 1

plastik zabawka gumowa kaczka 1200.jpg
#NonHazPlasticDiet. Stajemy się ludźmi z plastiku

18 miliardów kilogramów jedzeni rocznie marnuje się w Chinach - takie niepokojące informacje podają tamtejsze władze. Z tego względu zdecydowały się one wprowadzić nową ustawę, ta ma między innymi zakazywać gościom restauracji zamawiać większej ilości jedzenia niż potrzebują. Celem nowych przepisów jest walka z marnowaniem żywności.

Posłuchaj
03:49 czwórka pierwsze słyszę 19.05.2021 chiny.mp3 Jak walczyć z marnowaniem żywności - pomysł chińskiego rządu i polskie dane (Pierwsze słyszę/Czwórka)

 

Zgodnie z nowym chińskim przepisem, właściciele restauracji mogą te opłaty pobierać od tych, którzy na talerzach zostawili zbyt dużą część zamówionego dania. Grzywny mają grozić też tym, którzy pośrednio promują marnowanie żywności, np. na filmikach wrzucanych do mediów społecznościowych - tzw. mukbangach. 

- Na Dalekim Wchodzie w zasadzie je się cały czas na ulicach. Chiny wydały ten nowy przepis dlatego, że tam jest taka moda, że się prezentuje to, co się je, a w zasadzie to, co się degustuje - mówi Sławomir Brzózek, ekspert z inicjatywy Faceci w Zieleni. - To nie jest tak, że ktoś robi transmisję ze zjedzenia całego obiadu, pokazywane jest, jak dana osoba je daną rzecz, kilka kęsów, spróbuje, a potem kolejne danie. Cała reszta jest wyrzucana - dodaje. 


shutterstock makera jedzenie 1200.jpg
Fenomen mukbangów. Oni jedzą, ty patrzysz

źr.[햄지]Hamzy/리얼먹방:) 집밥이 최고지!! ★ 참치김치찌개, 계란말이, 고등어구이, 시래기된장무침 ㅣHome-cooked mealsㅣREAL SOUNDㅣASMR MUKBANGㅣ

Ekspert zaznacza, że Chińczyków jest dużo więcej niż nas. Bogatych Chińczyków też jest więcej niż bogatych Polaków. Do tego dochodzi inny model kulturowy, inne postrzeganie wartości jedzenia. - Skoro chiński rząd zdecydował się na taki krok, wprowadzenie tej ustawy, to znaczy, że musimy mieć do czynienia z potężnym marnotrawstwem - podkreśla. 

Sprawdź także:

W tej sprawie należy również pamiętać o kwestii całego otaczającego nas środowiska. - W momencie, gdy jakąś żywność marnujemy, to marnujemy nie tylko jedzenie, ale też zasoby, które były użyte do jej wyprodukowania - wyjaśnia Sławomir Brzózek. - Do wyprodukowania 1 kg wołowiny potrzeba 14,5 tysiąca litrów wody, 1 kg wieprzowiny - zauważalnie mniej, ale nadal prawie 6 tysięcy, 1 kg papieru oznacza zaś zużycie 250 litrów wody. Człowiek, przez całe swoje życie, do zdrowego funkcjonowania potrzebuje około 42-45 tysięcy litrów wody, w zależności od długości życia. 

shutterstock warzywa 1200.jpg
Polskie superfoods. Dlaczego warto sięgać po lokalną żywność?

Gdzie jedzenia tracimy najwięcej?

Ostatnie badania przeprowadzone przez Instytut Ochrony Środowiska, Polskie Banki Żywności i SGGW prezentują miejsca największych strat żywności. - Już na etapie produkowania żywności około 15 procent się marnuje. Gdy surowce z rolnictwa przetwarzamy na jedzenie, na produkty żywnościowe, to tracimy kolejne 15 procent. Można powiedzieć, że na etapie pola i przetwórni tracimy blisko 30 procent jedzenia - wyjaśnia rozmówca Weroniki Puszkar. - Niewielkie ilości tracimy podczas transportu. W gastronomii, czyli w barach i restauracjach - niewiele mniej niż 1,5 procent, w handlu - 7. Cała reszta, czyli aż 60 procent jedzenia, marnuje się w naszych domach - dodaje. Wyrzucamy nasze zakupy prosto do kosza. 

***

Tytuł audycji: "Pierwsze słyszę"

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał: Weronika Puszkar 

Data emisji: 19.05.2021

Godzina emisji: 7.16

pj

Czytaj także

"Jedzeniowe" ratowanie świata w twoim smartfonie

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2019 12:53
- Przeciętny Polak marnuje rocznie 230 kilogramów żywności. Najczęściej wyrzucamy chleb, warzywa i owoce - mówi Karolina Woźniak z Too Good To Go, aplikacji, dzięki której zmarnujemy mniej, odbierzemy coś od kogoś, komu jest to już niepotrzebne.  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Owoce morza pełne plastiku

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2020 10:54
Brytyjscy i australijscy naukowcy odkryli metodę, która pozwala zbadać czy i ile plastiku jest we frutti di mare. A niestety on tam jest! 
rozwiń zwiń