X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Kuchnia USA to nie hamburgery, a mieszanka kultur

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2014 13:05
Ogromne hamburgery, tony frytek i gazowane napoje, w efekcie otyłość 70 procent amerykańskiego społeczeństwa. W kontrze Michelle Obama uprawiająca warzywa w ogrodzie Białego Domu i walka z nadwagą. Jak jedzą Amerykanie? Jaka jest ich kuchnia?
Audio
  • Paulina Kakareko i Sebastian Smoliński, organizatorzy konferencji Thinking Food, opowiadają o kuchni amerykaskiej i jej różnorodności (Czwórka/Na cztery ręce)
Kuchnia USA to nie hamburgery, a mieszanka kultur
Foto: Glow Images/East News

Kuchnia Amerykanów jednoznacznie kojarzy nam się z hamburgerami, stekami i grillem, potrawami bogatymi w tłuszcz, z dodatkiem sosu barbecue. Paulina Kakareko i Sebastian Smoliński, organizatorzy konferencji Thinking Food, która odbędzie się w warszawskim Centrum Studiów Amerykańskich chcą odmienić ten obraz, zawalczyć ze stereotypami. Ich zdaniem najlepszym słowem, które trafnie określa kuchnię USA jest: wielokulturowość.
- Dociera do nas dużo sygnałów o kulturze Stanów Zjednoczonych. Jest ona kulturą dominującą na świecie, dlatego nie dziwi fakt, że potrafimy wymienić potrawy, które obecne są choćby w filmach zza oceanu - mówi Sebastian Smoliński. - Jednak Stany to olbrzymi kraj i zróżnicowanie tamtej kuchni jest ogromne. To nie są tylko naleśniki i hamburgery.
Wiele osób interpretuje kuchnię USA jako kuchnię Nowego Jorku. Trudno zaprzeczyć, że właśnie to miasto staje się dziś kulinarną stolica Stanów, choć goście Czwórki zachęcają by wybrać się na wyprawę w poszukiwaniu smaków. W różnych dzielnicach dostaniemy potrawy z całego świata. Paulinie Kakareko udało się np. skosztować kuchni amiszów.

Przeczytaj także: Nie wymagamy, więc dostajemy żywność drugiej kategorii.
Ewa Mierzejewska, dziennikarka Czwórki, odwiedziła USA już kilka razy. Podczas swojej ostatniej wizyty zaobserwowała dużo zmian na lepsze. - W menu uwzględniona jest liczba kalorii danego dania, a zamawiając kanapkę zawsze mamy do wyboru pieczywo pełnoziarniste - wyjaśnia. - Mimo to wciąż nie zrezygnowano z wielkich porcji, których zjedzenie dla Europejczyka jest prawie niemożliwe.

Konferencja o amerykańskich daniach nie może obyć się bez znaczenia niektórych posiłków. Na całym świecie coca-cola stała się już symbolem wolności, a hamburger globalizacji. Organizatorzy bez problemu udowodnią, że amerykańskie jedzenie to coś więcej niż hamburgery, frytki i napoje gazowane, zaprezentują przybyły z Włoch, rozwijający się w Stanach ruch Slow Food, prelegenci zdradzą też tajniki amerykańskiej kuchni żydowskiej i kuchni afro-amerykańskiej, wywodzącej się z tradycji niewolniczej.

Sprawdź też: Jak mądrze kupować żywność?
(pj/kul)

Zobacz więcej na temat: Czwórka USA żywność
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Ile jest cukru w cukrze?

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2014 15:47
Światowa Organizacja Zdrowia ustaliła nowe dawki dla dziennego spożycia cukru. A rządy wielu krajów, w tym Polski, chcą wprowadzić podatek od słodzonych napojów. O co toczy się ta wojna? Czy cukier to naprawdę biała śmierć?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Śniadanie do pracy - weź sałatkę, nie kanapki

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2014 12:00
70 procent pracujących Polaków je w pracy drugie śniadanie. To ładny wynik, jednak jak mówią eksperci, nie powinien być to nasz jedyny posiłek w trakcie ośmiu godzin. Warto też zadbać, by tradycyjne kanapki zastąpić innymi propozycjami.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Marnowanie jedzenia. Jak rozwiązać ogólnoświatowy problem?

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2014 14:00
Podczas świąt nasze stoły często uginają się pod ciężarem jedzenia. Okazuje się jednak, że część frykasów, które przygotowuje się w tradycyjnych polskich domach przez kilka dni z takim namaszczeniem… ląduje w koszu na śmieci. Rocznie Polacy wyrzucają bowiem aż 9 mln ton żywności.
rozwiń zwiń