Botwina, botwinka i boćwina - przestań je mylić

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2020 10:00
- Botwina to nie to samo, co botwinka i boćwina - wyjaśnia Hanna Stolińska, dietetyk. Jak się okazuje wcale nie trudno je rozróżnić, trudniej tylko nie pomylić nazw. 
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Shutterstock/Monika_1
rabarbar 1200.jpg
Rabarbar. Wiosenny deser z witaminowych łodyg

W przydomowych ogródkach rosną już sałaty, szczypior, jarmuż, rabarbar i boćwina. To ostatnie warzywo znane jest już od IV wieku p.n.e. Już wtedy mówiono o jej licznych właściwościach leczniczych i odżywczych. 

- Botwina to liście, łodyga i korzeń - wyjaśnia Hanna Stolińska. - Z botwiny gotujemy zupę: botwinkę. Zaś boćwina to jedna z odmian buraka ćwikłowego - dodaje. 

Botwina jest bardzo zdrowa, zawiera wiele witamin i składników mineralnych. - Głównie witaminy C i A, ale także wapń, żelazo, potas, bardzo dużo kwasu foliowego i antyoksydantów - wymienia specjalistka. - Jest takim lekiem na całe zło - na cukrzycę, choroby układu krążenia, przy nowotworach. Muszą na nią uważać osoby mające problem z nerkami, bo tak jak szczaw czy rabarbar zawiera szczawiany, które mogą odkładać się w nerkach, przedowach moczowych. Jednak jedzona z umiarem na pewno nie zaszkodzi - dodaje. 

Posłuchaj
02:27 czwórka ndt 19.06.2020 botwina.mp3 Botwina, botwinka i boćwina - opowiada o nich dietetyk Hanna Stolińska (Czwórka/Najlepszy Dzień Tygodnia)

 


granola 1200.jpg
Granola - to po prostu słodycz. "Lepiej wybierz zwykłe płatki"

Szef kuchni, Arek Płoński i z botwiny potrafi wyczarować coś pysznego. Stała się dla niego pretekstem do połączenia smaków lata. 

Chłodnik z botwiny

  • 1 pęczek młodej botwiny
  • 1 młody ogórek
  • 200 ml zsiadłego mleka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka
  • czosnek
  • rzodkiewka
  • koperek
  • sól pieprz
  • ocet winny biały
  • koncentrat z buraków
  • odrobina oliwy
  • dodatkowo - kilka młodych ziemniaków i 2 jajka

Botwinę kroimy w dobrą kostkę i dusimy w rondelku z odrobiną oliwy przez około 2 minuty. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, odrobinę octu winnego i studzimy. Ogórka przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy środek z pestkami, ścieramy na grubym oczkach, na tarce. Dodajemy do ostudzonej botwiny. Ziemniaki gotujemy 10-15 minut. Na grubych oczkach ścieramy czosnek i rzodkiewkę. Możemy dodać koperek. 

Całość mieszamy, dodajemy jogurt i mleka oraz 80 ml koncentratu z buraków, dzięki czemu uzyskamy piękny kolor i głęboki smak. Wkładamy do lodówki na kilka minut.

Gotujemy dwa jajka przez około 6 minut. Chłodnik serwujemy w głębokiej misce z dodatkiem młodych ziemniaków i jajek. 

Posłuchaj
03:19 czwórka ndt 19.06.2020 botwina 2.mp3 Szef kuchni, Arek Płoński opowiada jak stworzyć chłodnik ze smaków lata (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)

 

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzi: Kuba Marcinowicz

Goście: Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyk), Arek Płoński (szef kuchni)

Data emisji: 19.06.2020

Godzina emisji: 7.33, 8.26

pj/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jadł go Neron, by poprawić swój głos. Por na talerzu

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2020 09:20
Pora i jego lecznicze właściwości podobno znano już w starożytności. Do Polski przywiozła go królowa Bona. Jak dziś poznać polskiego pora i tego z zagranicy?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Marchewkę gotuj w całości - dla zdrowej skóry i oczu

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2020 11:43
- Przede wszystkim lubię marchewkę za to, że mało jest osób, które jej nie lubią - mówi dietetyczka, Hanna Stolińska. - To skarbnica wszelkiego rodzaju witamin i składników mineralnych, przede wszystkim beta-karotenu - dodaje. 
rozwiń zwiń