Granola - to po prostu słodycz. "Lepiej wybierz zwykłe płatki"

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2020 11:00
Granola to mieszanina płatków zbożowych, bakalii i miodu. Zdecydowanie lepiej zrobić ją w domu, niż delektować się tą sklepową, pełną cukru. 
Audio
  • Dietetyk, Hanna Stolińska-Fiedorowicz opowiada o składzie granoli (Czwórka/Najlepszy Dzień Tygodnia)
  • Szef kuchni, Przemek Butryn podpowiada jak zrobić domową granolę (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)
Granola
GranolaFoto: pixabay

- Niektórzy lubią sobie gryźć granolę między posiłkami. Ja jestem bardzo dużym jej przeciwnikiem. Raczej staram się polecać pacjentom płatki sypkie - mówi dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz. - Granola, niezależnie od tego czy jest kupiona, czy zrobiona przez nas, zawsze jest dodatkowym cukrem w naszej diecie. Ona musi być sklejona , żeby te płatki były chrupkie - dodaje. 

Ekspertka informuje, że w gotowej, sklepowej granoli obok płatków owsianych znajdziemy też mąkę jęczmienną, kukurydzianą, kaszkę kukurydzianą, syrop glukozowy, cukier trzcinowy, tłuszcz palmowy w dużej ilości. - W niewielkiej ilości będzie tam też czekolada, orzeszki, bakalie, choć i te z pewnością były konserwowane siarką - wymienia dietetyk. - Ta czekolada w granoli to głównie miazga kakaowa, tłuszcz, emulgatory, aromaty. Granola zawiera też dużo soli, substancji konserwujących. To bomba energetyczna, bomba cukrowa - dodaje. 

Mimo że wielu zalicza granolę do płatków śniadaniowych, to dietetyk przestrzega by jednak tego nie robić, bo granola to słodycz. - Absolutnie nic zdrowego w granoli nie widzę - ocenia Hanna Stolińska-Fiedorowicz. 


bioplastik awokado sztućce owoc ekologia 1200.jpg
#plasticfromplants. Czym jest biodegradowalny plastik?

Jeśli jednak mamy ogromną ochotę na granolę, jej zbożowy zapach, aromat orzechów i bakalii, to lepiej przygotować ją samemu, w domu. 

- Główny składnikiem domowej granoli są płatki owsiane, co dodamy dodatkowo to nasza inwencja - mówi szef kuchni Przemek Butryn. - W granoli jest jedna zasada - wszystkie składniki, oprócz owoców, pieczemy na chrupko, żeby wydobyć smak czy aromat owsianych rzeczy, sezamu, orzechów - dodaje. 

Na Czwórkowej antenie powstała granola z płatków owsianych, orzechów laskowych, sezamu, płatków migdałów oraz rodzynków i suszonych śliwek, których nie pieczemy. - Suche produkty wysypujemy na blaszkę, rozgrzewamy piekarnik na 140-160 stopni. Pieczemy do zrumieniania się 10-20 minut. Czekamy i obserwujemy - poleca szef kuchni. - Złociste, rumiane produkty wyjmujemy z piekarnika. Dodajemy łyżkę miodu i znów do piekarnika na 2-3 minuty, aż masa się skarmelizuje - dodaje. 

Taką domową granolę możemy zjeść na śniadanie, z jogurtem i świeżymi owocami. 

ZOBACZ TAKŻE Piękne i naturalne mydło glicerynowe domowej roboty >>>

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzi: Kuba Marcinowicz

Gość: Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyk), Przemek Butryn (szef kuchni)

Data emisji: 27.03.2020

Godzina emisji: 7.40, 8.33

pj/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jedzenie bez chemii. Jak suszyć warzywa i owoce?

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2019 17:05
Podobno wysuszyć można wszystko. Ta wygodna metoda przechowywania żywności jest wyjątkowo zdrowa: pozwala zachować większość minerałów i składników odżywczych. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Grillem i papryką stoi kuchnia bałkańska

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2020 10:20
- Pljeskavica to duży grillowany kotlet z mięsa siekanego lub mielonego - mówi Rafał Grabowski z restauracji "Na Bałkany". - Bliżej jej do burgera niż mielonego kotleta. Najlepiej jak grilluje się ją na prawdziwym ogniu - dodaje. 
rozwiń zwiń